1914

1914

Beskrivning av boken

1914 slutade den gamla goda tiden och avöstes av kriget som skulle göra slut på alla krig.

Jan Olof Olsson berättar om bondetågets Sverige och Kaiserns Tyskland. Han ger en bred bild av Balkan och den säregna staten Österrike-Ungern där alltsammans började. Och runt världskrigets startsignal, skottet i Sarajevo, har han byggt en mästerlig rekonstruktion.

Vi får följa dramats förspel dag för dag. Vi får ingående och levande porträtt av alla dess huvudfigurer: monarker, statsmän, fältherrar, mäktiga och pompösa men alla innerst inne villrådiga och halvt ovetande om vad de satte igång när de tryckte på startknapparna för krigsapparater som inte gick att hejda.

Jan Olof Olssons 1914 är också en ytterst väldokumenterad studie. Författaren har själv besökt många av de platser som skildras och spårat upp människor som varit med om händelserna där. Han har också gått igenom ett oerhört material av utgivna dokument och historiska undersökningar, innan han gjort denna välskrivna, underhållande och ytterst informativa bok.

1914, som är rikt illustrerad med samtida bilder, ger en stor och detaljrik översikt av Första världskrigets uppkomst och utbrott liksom av de mer idylliska svenska hemmaförhållandena. Den ger en oöverträffat upplysande och läsvärd skildring om bakgrunden till vår egen tids historia.

E-bok

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av 1914

För få betyg just nu