Afghanerna- Åsne Seierstad

Betyg 4.3
16h 43min
435 Sidor
bookCoverFor

Beskrivning

En man och två kvinnor.

En av dem rymde hemifrån som pojke för att utkämpa ett heligt krig, fängslades, frigavs, och är nu krigsherre med två fruar. En annan fick polio som flicka, lärde sig läsa Koranen med kvinnlig blick, blev högt uppsatt politiker och sedan flykting i en stad norr om polcirkeln. Den tredje är en snart färdigutbildad student, ivrig att få ta sin examen och bli en del av samhället men som skickas hem och får besked om att hon ska gifta sig med en främmande man.

Detta är Afghanistan efter talibanernas återkomst. Tre öden i ett land som varit uppmarschområde och spelplan för olika stormakter sedan Alexander den stores dagar.

Afghanerna är Åsne Seierstads återkomst till landet tjugo år efter Bokhandlaren i Kabul. Hon berättar historierna om dem som flydde undan talibanerna och om dem som blev kvar. I en bok som är både informativ, medryckande, välformulerad och djupt empatisk tecknar hon inte bara porträtt av tre människor som alla väljer sin egen väg, utan följer trådar tillbaka i landets historia som förklarar varför Afghanistan ständigt är i krig med sig självt och omvärlden.

"Det är en mycket stark bok, som är lättläst och som nästan omärkligt skiftar från de storpolitiska till de vardagligaperspektiven." BTJ-häftet nr 2, 2023

Författare:

Uppläsare:

Översättare:

Jan Stolpe

Format:

E-bok, Ljudbok

Tid ljudbok:

16h 43min

Sidor e-bok:

435

Språk:

Svenska

Utgiven:

2023-01-24

Förlag ljudbok:

Bokförlaget Polaris

ISBN ljudbok:

9789189713024

Förlag e-bok:

Bokförlaget Polaris

ISBN e-bok:

9789189712379

Vad andra tycker

Recensioner av Afghanerna - E-bok, Ljudbok

Bra. Upplysande. Ger möjligen en lite bättre förståelse för den lilla människan i Stormakternas politik. Bra uppläsare.

Bibbi

Intressant och tankeväckande bok, välbearbetad och lyssningsvärd! Det blir tydligt att det aldrig är så enkelt som att världen är svart eller vit. Bra uppläsare!

Rosalinda

Viktig, intressant och lärorik. omskakande på många sätt. Läs!

Linda

Mycket intressant om hur livet är och kan vara i Afghanistan i tre olika decennium.

Eva

En informativ bok om landet och dess historia. Undertecknad har under många år jobbat som Godman för pojkar som sökt sig till Sverige. Nu fick jag en kompletterande bild om varför dessa pojkar sökte sig hit. Nu förstår jag mera!!!!

Kent

Toppenbra

Katarina

Dåligt!

Mirwais

En mycket bra beskrivning av hur livet kan vara för afghaner före och efter Talibanernas maktövertag. Den ger också en insikt i hur illa det internationella samfundet har hanterat detta land och hur lite man förstår av dess traditioner och kultur.

Peder Zetterberg

Som alltid med Åsne, jättebra.

Oyvind

Vilken bra bok!

Sonia

Otroligt intressant! Jag lärde mig mycket av den bok och den är skriven med ett driv som gör att man bara vill läsa och läsa!

Karin

Spännande och skrämmande bok om vad som händer i Afghanistan. Så bra!!!

Annika

En väldigt värdefull bok för att förstå hur radikaliserande islam är.

Nils Alve Olsson

Fantastisk, strålande, spännande och lärorik. Och man fick ont i hjärtat över hur kvinnorna behandlas. Samtidigt belyst hur individen tillhörde familjen och klanen och inte sig själv. Fantastiskt att få följa tre autentiska personer och engagera sig i dom. Imponerande research och kunskap av författaren. Vill också ge beröm till uppläsaren. Flera gånger trodde jag det måste vara Åsne Seierstad som läste samtidigt som jag ju visste att så var det inte Lyssnade tillsammans med vän som i många år arbetat i Afghanistan med Svenska Afghanistankommiten. Och som kunde gå i god för att det autentiska i boken.

Catrin

Oj vad jag lärt mig mycket! Tack Åsne för att du skrivit en så viktig bok på ett så intressant sätt. Jag kommer att läsa om den.

Tina