Alla borde vara feminister

Betyg 4.2
41min
26 Sidor
8 mars
bookCoverFor

Beskrivning av boken

Katarina Wennstam läser Alla borde vara feminister - Chimamanda Ngozi Adichies personliga och inspirerande upprop för en feminism som angår oss alla och som lyfter blicken ut mot världen. Texten är från början ett bejublat TED-talk som setts av över två miljoner människor på Youtube, och som samplats av Beyoncé i låten ***Flawless.

Första gången författaren Chimamanda Ngozi Adichie blir kallad feminist är hon fjorton år. "Det var inte någon komplimang. Det hörde jag på tonen – det var en ton som hade passat ett yttrande som: 'Du är ju för terrorism.'" Istället för att värja sig mot ordet bestämmer sig Chimamanda Ngozi Adichie för att göra det till sitt, och strunta i omgivningens invändningar om att alla feminister är olyckliga och ogifta manshatare, att feminism är något i grunden oafrikanskt och att riktiga feminister inte bär läppglans.

Alla borde vara feminister ges ut i samarbete med Sveriges Kvinnolobby, FN-förbundet, LO, TCO, Teskedsorden, Unizon och Gertrud Åström. Boken distribueras under december månad som en gåva till alla elever i årskurs 2 i den svenska gymnasieskolan.

"Genus spelar en viktig roll i hela världen. Och jag skulle gärna vilja att vi i dag börjar drömma om ett annorlunda samhälle. En rättvisare värld. En värld med lyckligare män och lyckligare kvinnor som är ärligare mot sig själva. Och det är så här vi ska börja: vi måste uppfostra våra döttrar annorlunda. Vi måste även uppfostra våra söner annorlunda."

Chimamanda Ngozi Adichie

Översättare:

Niclas Hval

Format:

Ljudbok
E-bok

Serie:

Tid ljudbok:

41min

Sidor e-bok:

26

Språk:

Svenska

Utgiven:

2015-12-01

Förlag ljudbok:

Bonnier Audio

ISBN ljudbok:

9789176512173

Förlag e-bok:

Albert Bonniers förlag

ISBN e-bok:

9789100160791

Vad andra tycker

Recensioner av Alla borde vara feminister

Otroligt bra, jä**igt viktig och väldigt tankeväckande!!

Zarah

Important

Very important subject to listen to and discuss

Ida