Alma – En kvinnohistoria

- Eva Martinsson

Betyg 3.8
12h 17min
357 Sidor
bookCoverFor

Summering av boken

ALMA – en kvinnohistoria är en historisk roman som spänner över de första sju decennierna på 1900-talet. Berättelsen börjar i ett fattigsverige med avgrundsdjupa skillnader mellan fattig och rik, och skildrar, genom några kvinnoöden, det långsamt framväxande välståndet.
I centrum står Alma, som föds i ett fattigt hem i Dalsland. Redan som barn får hon lära sig att arbeta hårt för sitt levebröd, och vi får följa hennes strävsamma kamp för en bättre tillvaro, genom två världskrig, hungersnöd och pandemi, men också hennes glädjeämnen, sitt möte med kärleken och egna familjebildning.
Almas liv sammanvävs dramatiskt med en annan liten flicka – sondottern Karin som vid 10 månaders ålder en dag, helt oväntat, kommer till Almas hem i en fruktlåda.
De båda kvinnornas livsöden lyfts fram med värme och humor, men det finns även brutalitet och bottenlös sorg i berättelsen.

Eva Martinsson bor i Göteborg, men har starka rötter på Västkusten. Att skriva har alltid varit hennes stora intresse.
Efter ett långt yrkesliv inom olika chefsbefattningar inom offentlig och privat verksamhet, började hon år 2012 på Göteborgs Universitet. Och efter fem års studier i idéhistoria och religionsvetenskap tog hon en fil.mag. Studierna gav henne även inspiration till att själv berätta historier om hur vi människors olika villkor påverkar våra känslor, tankar, drömmar och handlingar.
En skrivarkurs år 2015 gav Eva modet att skriva den här romanen. ALMA en kvinnohistoria är hennes debutbok.
»Kvinnors och flickors förändrade möjligheter genom tiderna är något av en röd tråd i romanen. En annan röd tråd är hur fattigdom håller människor nere. Skildringen av auktoriteter och deras makt över människors liv är ytterligare en tydlig röd tråd som smälter samman med de två övriga«
Författarcentrum Västs lektörstjänst

Författare:

Uppläsare:

Format:

E-bok, Ljudbok

Tid ljudbok:

12h 17min

Sidor e-bok:

357

Språk:

Svenska

Utgiven:

2021-01-31

Förlag ljudbok:

Blue publishing

ISBN ljudbok:

9789189205161

Förlag e-bok:

Blue publishing

ISBN e-bok:

9789189205123

Vad andra tycker

Recensioner av Alma – En kvinnohistoria - E-bok, Ljudbok

En fantastisk intressant historia med personer som man får följa i decennier. Rekommenderas varmt för den som är intresserad av svensk samhällsutveckling i ett historiskt perspektiv

anne

En underbar historia

Lena

Spännande svensk historia om vanlig folk.

Eva