Änkor med makt

- Hans Sjögren

3h 13min
bookCoverFor

Beskrivning

Många av världens rikaste kvinnor är änkor som beslutat sig för att fortsätta i makens spår som företagare. De har ärvt en förmögenhet, tagit över ägarmakten över affärsrörelsen och byggt vidare på makens livsverk. Fenomenet är ingalunda nytt kvinnans väg från osynlighet till synlighet i näringslivet har varit likartad genom historien.

Vad motiverar en kvinna att ta över makten i ett företag efter att hennes affärsdrivande make plötsligt och oväntat går ur tiden, om hon inte tidigare varit engagerad i verksamheten? Och hur har det sett ut när änkor tagit makten över industrier och tjänsteföretag, inte bara i Sverige utan runt om i världen? Vilka roller har de iklätt sig, hur har ledarskapet förändrats och vari ligger det speciella med änkor som har ägarmakt?

Om detta resonerar Hans Sjögren i denna bok om änkor i näringslivet förr och nu. En rad nordiska affärsdrivande änkor porträtteras, från 1700-talets kvinnliga brukspatroner till änkor i våra dagar som plötsligt fått ett företag i knät. Men även världens mäktigaste änkor i dag får ett eget kapitel. Här finns porträtt av bland andra Laurene Powell Jobs, Friede Springer, Jannie Spies, Maria Zoéga, Märta Philipson, Thrine Schibsted och den legendariska Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin, vanligen kallad Veuve Clicquot.

Gemensamt för dem alla har varit strävan att undkomma den dubbla döden att makens död ska följas av familjeföretagets död. I sin nya roll som ägare har de agerat med stor förändringskraft och varit starka förebilder för andra ledare i samhället.

Hans Sjögren är ekonomhistoriker och professor vid Linköpings universitet samt Handelshögskolan i Stockholm.
Författare:
Uppläsare:
Format:
Ljudbok
Tid ljudbok:
3h 13min
Språk:
Svenska
Utgiven:
2021-12-01
Förlag ljudbok:
Kadabra
ISBN ljudbok:
9789189237209

© Kadabra (Ljudbok)