Åren

- Annie Ernaux

Betyg 3.9
8h 16min
198 Sidor
bookCoverFor

Beskrivning

2022 års Nobelpristagare i litteratur!

Åren är en berättelse om tiden mellan 1941 till 2006, från författaren Annie Ernaux uppväxt i en arbetarklassfamilj i Normandie, via katolsk privatskola, till tiden som lärare i litteratur i Paris, förortslivet, de två sönerna och slutligen skilsmässan. Men det är inte en genomsnittlig självbiografi, utan ett slags egensinnigt kollektivt minne. Ernaux uppfinner en ny stil som är subjektiv och opersonlig, privat och allmän, och en ny genre - den kollektiva självbiografin - för att på så sätt fånga tidens gång.

Ernaux behandlar teman som den katolska prydhetens kollaps, sekulariseringens framfart, p-pillret, abortfriheten och kvinnans frigörelse. Ett annat viktigt tema är hur vi lämnat skammen bakom oss och gått in i ett allt extremare konsumtionssamhälle.

Vi kan läsa Annie Ernaux oslagbart träffsäkra essä över samtiden, efterkrigstidens Europa, närmast som ett lackmuspapper över var vi befinner oss idag: i en tid av klasskillnader, populism, sönderfallande landsbygd och alienering. Åren har jämförts med Marcel Prousts stora minnesarbete På spaning efter den tid som flytt , men ur ett folkligt, kvinnligt och samtida perspektiv.

Författare:

Uppläsare:

Översättare:

Maria Björkman

Format:

E-bok, Ljudbok

Tid ljudbok:

8h 16min

Sidor e-bok:

198

Språk:

Svenska

Utgiven:

2023-01-05

Förlag ljudbok:

Norstedts

ISBN ljudbok:

9789113129716

Förlag e-bok:

Norstedts

ISBN e-bok:

9789113098647

Vad andra tycker

Recensioner av Åren - E-bok, Ljudbok

Det här är en stor bok av en stor berättare. Älskade den, trots att det inte häder så mycket, tiden flyter på år för år, eller epokför epok. Känner igen många företeelser, roligt att minnas med i tidsresan. Fin uppläsning. Lyssna på den!

Birgitta

För denna underbara bok med så många franska uttryck. namn etc krävs en uppläsare med större kunskap i franska! Nu är det halvbra - det passar inte för en fullgod upplevelse av Åren eller andra böcker A Ernaux!

Åsa

Underbar skildring av händelser och förändringar som sker i individens och kollektivets liv.

Leena

Underbar!

Anders