Århundradets kärlekssaga

Århundradets kärlekssaga

Beskrivning av boken

Märta Tikkanens klassiska diktroman tolkad av författaren själv.

Århundradets kärlekssaga utkom 1978 och är idag ett av Märta Tikkanens mest översatta verk. Här talar en kvinna klarspråk, hon vänder sig till sin man och hävdar att kärlek utan jämställdhet i längden är omöjlig:

Behåll dina rosor

duka av bordet i stället

Behåll dina rosor

Ljug lite mindre i stället

Behåll dina rosor

hör vad jag säger i stället

Älska mig mindre

tro på mig mera

Behåll dina rosor!


Märta Tikkanen föddes 1935 i Helsingfors. Hon blev färdig filosofie kandidat år 1958 och har arbetat som redaktör vid Hufvudstadsbladet, lektor vid Drumsö svenska samskola, rektor för Helsingfors svenska arbetarinstitut 1972-1979 samt kolumnist i ett flertal tidningar och tidskrifter. Märta Tikkanen var i sitt andra äktenskap gift med Henrik Tikkanen (som avled år 1984).


Märta Tikkanen berättar om kvinnor som vill värja sig för mannens possessiva dyrkan, skydda sin privata sfär och verka i sammanhang utanför familjen.


Tikkanens böcker har översatts till 21 språk. Mest översatt är Århundradets kärlekssaga (19 språk), som sålt bl.a. över 140.000 ex i Sverige, 65.000 ex. i Tyskland, 37.000 ex på finska och 45.000 ex. i Norge. Århundradets kärlekssaga har också haft en stor framgång som teater, bara i Tyskland har diktromanen dramatiserats på 50 teatrar.

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av Århundradets kärlekssaga