Att föda ett barn

- Kristina Sandberg

Betyg 3.9
17h 15min
509 Sidor
Romanen om Maj
bookCoverFor

Beskrivning

Den där gäddan på den blanka diskbänken. Vad ska Maj göra med den? Det är hennes tjugoförsta födelsedag. Året är 1938 och hon är nygift. Och gravid. Hur hamnade hon i det här?
En berättelse om klass, ett sårigt moderskap och alkoholism.

För första gången ska Maj ha hela sin nya, stora Örnsköldsvikssläkt på middag. Men maken, den betydligt äldre Tomas, dröjer. Han skulle ju bara uträtta några ärenden på stan? Utanför lägenhetsfönstret breder midvintermörkret ut sig. Hur hamnade hon i det här, med en man som hon knappt känner? Hon som bara ville arbeta som servitris på Kjellins konditori ett slag, för att sedan ge sig av igen, kanske till Stockholm. På flykt från familjen i Östersund som inte längre kan försörja henne, när mammas hosta kräver allt längre sanatorievistelser och med uppbrottet från en ännu oläkt kärlekshistoria i minnet.

Maj vet, för hon känner ett hårt boxande i sin mage. Barnet. Det som aldrig skulle få hända. Överallt ser Maj blickar och hör röster som dömer henne för brottet som hennes växande mage bevisligen är. Men nu har hon väl inget att skämmas över? Med sin vigselring och make som ser fram emot att få bli far. Till och med svärmor som sitter i våningen under borde väl kunna förlåta sin sonhustru. Fast varför svajar Tomas så när han ska be sin mamma och sina syskon att slå sig ner vid det dukade födelsedagsbordet? Jo, Maj ser att han inte är nykter.

Med tidens obönhörliga tickande framskrider Majs graviditet, motvilligt och mödosamt, samtidigt som hon kämpar med att förstå vad som förväntas av henne i hennes nya, framgångsrika, familj. Sakta växer ett beslut att bli den kvinna som ingen ska kunna anklaga eller klandra. Maka, mor, värdinna. Men hur blir man det? För hur mycket Maj än försöker kontrollera sin tillvaro och leva i enlighet med hushållsalmanackan så finns ju allt det andra där. Det såriga moderskapet, makens alkoholism och ett äktenskap som bara råkade bli.
Att föda ett barn är den första delen i en tänkt trilogi.

Författare:

Uppläsare:

Format:

Ljudbok, E-bok

Del:

1

Tid ljudbok:

17h 15min

Sidor e-bok:

509

Språk:

Svenska

Utgiven:

2016-06-15

Förlag ljudbok:

Norstedts

ISBN ljudbok:

9789113067513

Förlag e-bok:

Norstedts

ISBN e-bok:

9789113029078

© Norstedts (Ljudbok)

© Norstedts (E-bok)

Vad andra tycker

Recensioner av Att föda ett barn - Ljudbok, E-bok

Intressant tidsdokument

Mamma

Kan varmt rekommenderas 👍🏼❤️

Kan varmt rekommenderas👍🏼

Åsa

Fin skildring.

Gudrun

Historien var intressant om man gillar den typen av bok. Författaren berättade endast historien från en av karaktärernas perspektiv vilket känns ovanligt. Hade mycket svårt för när författaren stundtals reflekterade kring karaktärerna eller situationer som utspelade sig. Mycket märkligt inslag.

Cornelia