Bjälboarvet : Folkungaträdet del 2

Bjälboarvet : Folkungaträdet del 2

Beskrivning av boken

”Han kunde nu se ansiktena i torngluggarna och vakterna på den låga kullen. Den var rymligt omhägnad med ett grånande värn av spetsiga pålar och vidjor, mellan vilka nyponbuskarna flätade sina avlövade taggrankor. Innanför stod en ring av små och stora hoppackade timmerhus, som också hade blivit grå av sol och regn, med snö på torvtaken. Allra högst reste storstugan sin gavel med grönfärgade ormhuvud på vindskedarna. Utefter kyrkväggen fladdrade och smällde några vadmalstält, och framför dem brann det och sprakade under kittlarna. Från ingen av träbyggnaderna steg det i afton någon rök, men väl från ena hörnet av torntaket.

Släden stannade framför kyrkan, och nu befann sig den i sin hembygd hedrade Hulv Skumble på det rika och fruktade Bjälbo.”

Verner von Heidenstam (1859-1940) var en svensk adelsman, författare och poet. Han var ledamot av Svenska Akademien 1912–1940 och tilldelades Nobelpriset i litteratur 1916. I hans storslagna romansvit Folkungaträdet berättas historien om först stamfadern till Folkungaätten och sedan om striderna mellan Birger Jarls söner. Bjälboarvet är den andra delen av två och utkom för första gången 1907.

En tredje planerad roman skulle ha kretsat kring Nyköpings gästabud, men förverkligades aldrig.

E-bok

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av Bjälboarvet : Folkungaträdet del 2