Brotten som skakade världen. Lockerbieattentatet och andra händelser vi minns

Brotten som skakade världen. Lockerbieattentatet och andra händelser vi minns

Beskrivning av boken

På eftermiddagen, fredagen den 22 juli 2011, detonerar en kraftig bilbomb på Grubbegata i Oslo. Polis och räddningspersonal skyndar till platsen, bara för att två timmar senare inse att de blivit lurade av en avledningsmanöver. Då har de första larmrapporterna kommit in om våldsam skottlossning på ön Utøya i Tyrifjorden, knappt tre mil nordväst om Oslo.

I Brotten som skakade världen, del 2, fortsätter den fängslande skildringen av kriminella gärningar från 1800-talet till idag. Här berättas om några av 1900-talets värsta seriemördare som The Yorkshire Ripper, Henrí Landru och Peter Kürten, men också om rasismen bakom rättsskandalen kring Scottsboro Boys på 1930-talet, sprängdådet mot Pan Am flight 103 över Lockerbie 1988 samt stölden av Mona Lisa 1911.

Historierna kan ses som kittlande inblickar i det mänskliga sinnet, som pusselbitar till varför samhällsutvecklingen blev som den blev eller rätt och slätt som spännande berättelser. Somliga av dem påminner om fantasieggande äventyr ur skönlitteraturen, andra blottlägger de allra mest extrema och fruktansvärda krafter som kan väckas till liv i en människas psyke.



Vad andra tycker

Recensioner av Brotten som skakade världen. Lockerbieattentatet och andra händelser vi minns