Dagbok 1 : 1931-1934
    

Anaïs Nin var kosmopolit. Hon föddes i Frankrike 1903. Fadern var en berömd spansk pianist och modern av dansktfranskt ursprung. När Anaïs var elva år lämnade fadern familjen för en yngre kvinnas skull. Sin legendariska dagbok började Anaïs som ett brev till fadern då hon på ett fartyg reste till Amerika tillsammans med modern och sina två bröder för att bosätta sig där.

Anaïs skulle återvända till Frankrike ett tiotal år senare och det är om hennes liv som ung kvinna där som den första publicerade dagboksvolymen handlar.

Dagbok 1931-1934 börjar när den 28-åriga Anaïs just givit ut sin första bok om D H Lawrence. Genom denna sin litterära debut kommer hon in i författar- och konstnärskretsarna i Paris. Särskilt betydelsefull blir hennes bekantskap med Henry Miller, vars författarskap hon stöder på alla sätt. Henry Millers gåtfulla amerikanska hustru Jane blir också en av de människor som starkt påverkar Anaïs. Det är några vitala utvecklingsår i Anaïs Nins liv som behandlas i hennes första dagbok. Så sensuellt, så öppet och så ärligt sökande hade kanske aldrig någon kvinna skrivit om sig själv.

Så blev också Anaïs Nins dagböcker en myt innan någon förläggare ännu vågade ge ut dem. Den amerikanska upplagan, som kom först, dröjde ända till 1966.

Anaïs Nin (1903-1977) är, vid sidan av sina dagböcker, mest känd för sina erotiska noveller, som bland annat finns publicerade i Venusdeltat och Venusbarn.


”En märklig dagbok där nästan varje rad genomsyras av extas! Med spänning väntar jag på att Trevi ska fortsätta sin utgivning av nästa dagboksband.”
Catharina Stenberg,
Göteborgs-Tidningen


Översättare: Britt Arenander,
Omslagsformgivare: Ilse-Mari Berglin

Visa mer