Dandy

- Jan Guillou

Betyg 3.9
12h 59min
341 Sidor
Det stora århundradet
bookCoverFor

Beskrivning

Två unga, eleganta gentlemän anländer en junidag år 1901 till det ståtliga slottet i grevskapet Wiltshire i södra England. Den ene är lord Albert, som återvänder från sina ingenjörsstudier i Dresden för att bli släktens överhuvud, tillika den 13:e earlen av Manningham. Den andre heter Sverre, och de har bestämt sig för ett liv tillsammans.

Det har gått många år sedan Sverre och hans bröder Lauritz och Oscar växte upp i en fattig fiskarfamilj på Vestlandet i Norge. Deras ovanliga tekniska talanger förde dem via välgörenhet och stipendier till dåtidens förnämsta examen som diplomingenjörer vid universitetet i Dresden.

Lauritz återvände till Norge, Oscar försvann till Tyska Östafrika – och Sverre befinner sig nu med sin älskade lord i ett England där hans konstnärliga talang kan slå ut i full blom. Hans tavlor skildrar livet på och kring Manningham. Flera av godsets invånare står modell för hans porträtt.

De båda gentlemännen rör sig även bland Londons konstnärer och bohemer, där den frigjorda Bloomsburygruppen sätter stora avtryck på både tiden och Sverre.OmBrobyggarna– den inledande delen i romanserien Det stora århundradet – kretsade mest kring ingenjörskonst och teknik i det nya 1900-talet så rör sigDandymer i de sköna konsternas värld, som också den är starkt präglad av tidens optimistiska föreställning.

Men på samma sätt som första världskriget slog sönder hela tillvaron för de äldre bröderna Lauritz och Oscar drabbas nu Sverre och Albert.

Och för de tre bröderna, liksom för miljoner andra européer, måste tillvaron byggas upp på nytt och livet börja om någon annanstans.

Författare:

Uppläsare:

Format:

Ljudbok, E-bok

Del:

2

Tid ljudbok:

12h 59min

Sidor e-bok:

341

Språk:

Svenska

Utgiven:

1900-01-01

Förlag ljudbok:

Piratförlaget

ISBN ljudbok:

9789164232861

Förlag e-bok:

Piratförlaget

ISBN e-bok:

9789164241894

Vad andra tycker

Recensioner av Dandy - Ljudbok, E-bok

XX

Andreas

Bra bok

Per-Arne

Helt okej

Roger

Underbar

Kristina