Den femte årstiden- N.K. Jemisin

Betyg 4.2
17h 12min
461 Sidor
Den söndrade jorden
bookCoverFor

Beskrivning

Den söndrade jordens enda kontinent kallas Stillheten. Men jorden är allt annat än stilla: skalv och jordbävningar kommer och går ständigt. Ibland går jorden in i en Femte Årstid, som kan sträcka sig över flera år. Då antar dessa vulkaniska, seismiska, atmosfäriska, geomagnetiska omvälvningar apokalyptiska proportioner. Under historien har civilisationen på Stillheten kommit att organiseras i ett kast- och rassystem. Utanför det står orogenerna, utstötta ur och förslavade av samhället, men samtidigt nödvändiga för att skydda mänskligheten, eftersom endast de kan påverka och motverka de seismiska krafter som hotar dess överlevnad. Nu råder Femte Årstiden återigen - kommer världen att gå under eller kan någon rädda den?

Den femte årstiden är första delen i trilogin "Den söndrade jorden". Alla tre delarna har prisats med en Hugo Award för bästa roman.

Essun har lyckats hålla hemligt för sin man Jija och sin omgivning att hon är orogen. En dag finner hon sin treårige son Uche död - ihjälslagen för att han visat tecken på orogeni. Och den som dräpt pojken är Jija.

Han har nu flytt tillsammans med deras dotter Nassun, som även hon har ärvt förmågorna. Essun måste hitta sin dotter innan något ont händer henne. Men var ska hon söka?

I Den femte årstiden berättas också om den unga Damaya, som tas till Navet där hon utbildas för att tjäna mänskligheten, och den äldre Syenit som med mannen Alabaster ska hjälpa en förödd stad men också avla orogeniska barn. Vilket öde kommer att drabba dem?
Författare:
Uppläsare:
Översättare:
Jan Risheden
Format:
E-bok, Ljudbok
Del:

1

Tid ljudbok:
17h 12min
Sidor e-bok:
461
Kategorier:
Språk:
Svenska
Utgiven:
2019-12-26
Förlag ljudbok:
Norstedts
ISBN ljudbok:
9789113094281
Förlag e-bok:
Norstedts
ISBN e-bok:
9789113089805

© Norstedts (Ljudbok)

© Norstedts (E-bok)

Vad andra tycker

Recensioner av Den femte årstiden - E-bok, Ljudbok

Oväntat bra! Intressant språk och rätt fina karaktärer. Påminner ibland lite om Sorokins snöstormen.

Magnus

Lite seg uppläsning för min smak men lyssnar i 1.25 för då blir uppläsningen perfekt för mej. Bra bok som kändes lite stökig till att börja med men efter en stund förklarade sej själv.

Kristian

Överlag en bra bok inom sci-fi-genren! Den var lite svår att komma in i då det var många begrepp och fenomen man var tvungen att begripa. För att vara en hel bok så händer det inte så mycket utan det känns mest som ett förspel inför nästa bok, men fortfarande värd att läsa. När man läser boken så vet man inte förrän i slutet att det faktiskt inte är så mycket som händer så den är fortfarande spännande och under vissa delar kunde man inte slita sig från den. Boken kräver dock att man läser en hel del mellan raderna och vissa saker önskar man var lite mer uppenbara ibland (men det kanske bara bygger upp spänningen…)

Benjamin

Bästa jag lyssnat på

Evelina

Gör ont i fantasin

Fantastisk bra bok, men frustrerande långsam uppläsning (1,25 hastighet funkade bra!)

Emma

Riktigt bra. 👌

My Marling

Seg bok. Många timmar in innan den började bli intressant. Lite rörig story. Bra fantasi som håller ihop och som har massor av potential, men uppläsare är seg och historien berättas på ett sätt så att det känns som att det är en enda karaktär som berättar allt så det blir sällan "dialoger". Tror att den här gör sig bäst som läsbok.

Jenny