Den förbannade optimisten Ernst Wigforss

Betyg 4.3
18h 46min
490 Sidor
bookCoverFor

Beskrivning av boken

Ernst Wigforss var socialisten och ideologen som brann för demokratin och var landets viktigaste antinazist. Få personer i svensk historia har varit så hatade – och fruktade – som Ernst Wigforss, samtidigt som han hade beundrare i alla generationer. Han kunde både charma och skrämma slag på folk.

Som banbrytande finansminister blev han geniförklarad när han på 1930-talet ledde Sverige ur depressionen. Genom hans ledarskap lyckades Sverige kombinera decennier av häpnadsväckande ekonomisk utveckling med ständigt växande välfärd och jämlikhet. I Den förbannade optimisten Ernst Wigforss berättar historikern Henrik Arnstad hur det gick till.

Men boken är mer än en biografi om Ernst Wigforss. Den är en berättelse om 1900-talet och det nya Sveriges tillkomst. I Wigforss rike upplevde de flesta invånare framgångsår som aldrig verkade ta slut. Mörka baksidor till trots bar Sverige på framtidstro, hoppfullhet och tro på demokratins styrka. Snart 50 år efter sin död är Wigforss är en viktig inspirationskälla – idag mer än någonsin.

Författare:

Uppläsare:

Format:

Ljudbok
E-bok

Tid ljudbok:

18h 46min

Sidor e-bok:

490

Språk:

Svenska

Utgiven:

2023-04-19

Förlag ljudbok:

Historiska Media

ISBN ljudbok:

9789180501477

Förlag e-bok:

Historiska Media

ISBN e-bok:

9789180501460

Vad andra tycker

Recensioner av Den förbannade optimisten Ernst Wigforss -
Ljudbok, E-bok

Extremt intressant!!!

Teodor

Mycket intressant!

Rolf

Vilken mångfacetterad människa. Man önskar att någon med det intellektet och den moraliska kompassen gjorde entré i politiken av idag som tyvärr är så visionslös och styrd av dagshändelser. Spännande och sorgligt att höra hur näringsliv och våra nuvarande dagstidningar redan då lät sig nyttjas av antidemokratiska krafter. Utmärkt uppläsare!

Urban