Den som jag trodde skulle göra mig lycklig

Den som jag trodde skulle göra mig lycklig

Beskrivning av boken

Lisa Stina är Linnés äldsta dotter. Daniel Solander är botanikprofessorns favoritelev och informator åt hans son. Men när Lisa Stina är sexton får den tio år äldre Daniel packa ihop sina saker och blir skickad från Uppsala till London för att sprida Linnés sexualsystem över världen.

Men är det bara därför han reser?

Är det kanske också på grund av en varm blick, röda kinder och bultande hjärtan?

De sågs aldrig igen och skrev inte till varandra direkt en enda gång. Ändå finns det mycket som tyder på att de längtade efter varandra ända tills de dog med bara några veckors mellanrum 1782.

Lisa Stina blev, förutom under några få år i ett olyckligt äktenskap, kvar hos sina föräldrar på Uppsalaslätten. Som kvinna fick hon inte studera men var botaniskt kunnig och skrev en vetenskaplig artikel. Daniel blev ledande botaniker i England, följde med på Cooks världsomsegling 1768-1771, då han utforskade det då okända Söderhavet, Nya Zeeland och Australien. Han kom hem som en världskänd vetenskapsman, den kanske främste av Linnés lärjungar.

Utifrån deras parallella öden har Christina Wahldén skrivit en roman om längtan och en kärlek som aldrig fick blomma ut och om tidens konventioner om manligt och kvinnligt.

E-bok

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av Den som jag trodde skulle göra mig lycklig

För få betyg just nu