Det finns annan frukt än apelsiner
    
Dela boken    

Så länge Jeanette kan minnas har hon vetat att hon är speciell. Hon växer upp hos adoptivföräldrar i en regnig industristad i norra England. Den dogmatiskt frireligiösa modern säger till Jeanette: "Denna världen är full av synd. Du kan förändra världen." Dotterns ska med alla medel uppfostras till att bli missionär. Konflikter löser man genom att be eller ta en apelsin. "Den enda frukten", som modern säger.

För att bevara sitt eget jag måste Jeanette göra uppror mot sin dominanta moder. En dag blir hon döv, men det tar tre månader innan man förstår att hon inte är uppfylld av Anden, utan sjuk. Då flykten in i sjukdomen inte påverkar omgivningen, bryter hon mot det största av alla tabun; hon blir förälskad i en annan kvinna.

Katastrofen är ett faktum. Modern och vännerna i kyrkan dömer henne hårt: Jeanette är besatt av Demonen och hänger sig åt Onaturliga Passioner. Man samlas för att driva ut Satan ur henne. Jeanette börjar förstå att världen inte är så enkel som man har lärt henne. Finns det kanske annan frukt än apelsiner...?

Jeanette Wintersons chockerande, utlämnande och galghumoristiska bok belönades 1985 med Whitbreadpriset för bästa debutroman.

Visa mer