Det flygande tältet : drömmar från ett flyktingläger

Det flygande tältet : drömmar från ett flyktingläger

Beskrivning av boken

Kinanah lever tillsammans med sina vänner i ett flyktingläger. De drömmer sig bort från de oändliga tältraderna och längtar efter sina hem som de alla varit tvungna att lämna. En dag kommer en ensam pojke till lägret, Bashir, vilket på arabiska betyder ”Den som kommer med goda nyheter”.

Bashir har skiljts från sin familj och tvingats hitta nya sätt för att klara av sin situation. Med fantasi lär han de andra barnen i tältlägret att se på världen som en magisk plats. Där en plastbunke kan bli den vackraste födelsedagstårtan, där en gammal brödkant mättar en hel duvfamilj, och där tält faktiskt kan lyfta med vinden och flyga iväg. Men de vuxna ser inte vilken glädje Bashir sprider bland de andra barnen, trots att han fått Kinanah att skratta för första gången på länge. Och snart anklagar de vuxna Bashir för att ha stulit mat.

Till slut tvingas Kinanah att välja. Ska hon ställa sig på de vuxnas sida. Eller vågar hon lita på att Bashir inte är någon tjuv, utan verkligen en vän att lita på.

”Det flygande tältet” är skriven av Rania Issa och Sawsan Nourallah har skapat de talande och konstnärliga illustrationerna. Det är en angelägen bok om hur det är att som barn leva på flykt i väntan på trygghet. Men lika mycket om att våga hålla fast vid sitt hopp och sina drömmar, genom vänskap, lojalitet och mod.

Boken ges ut i samarbete med ”Books for Syria”, ett UNESCO-finansierat projekt som distribuerar böcker till barn som befinner sig på flykt. ”Det flygande tältet” ges ut med både svensk och arabisk text, vilket gör att den kan läsas och användas i många olika sammanhang.

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av Det flygande tältet : drömmar från ett flyktingläger