Det var en sorts kärlek : roman

Det var en sorts kärlek : roman

Beskrivning av boken

Det var en sorts kärlek börjar i den relativa oskulden vid sjuttiotalets mitt, med vietnamdemonstrationer, fotbollsmatcher, hasch och psykedelisk rock och tar oss i en strid, böljande berättelse fram till desillusionen vid åttiotalets slut. I centrum befinner sig Lars Berg, bohemen, tillfällighetsarbetaren, den misslyckade studenten, hans mer hårdföre kompis Palle, muskelbyggare, dörrvakt, roadie m m och inte minst Lars äldre bror Erik, juristen som hela tiden framstått som moraliskt föredöme i en värld stadd i upplösning. Omkring dem möter vi ett stort persongalleri: brevbärare, servitriser, fabriksarbetare, kriminella, militärer, journalister och konstnärer, statstjänstemän, ministrar och vapenhandlare - ett brett panorama över Stockholm, Sverige och världen.

Det var en sorts kärlek är Lars eget försök att förklara sitt liv och sin tid. Han berättar från ett tredjeklasshotell i Manila. Ute på gatorna rullar stridsvagnar i ännu en militärkupp. Han sitter i baren tillsammans med några andra strandsatta utlänningar och dricker och pratar. Det omgivande kaoset, deras tilltagande berusning, hettan och rädslan färgar hans berättelse om det avlägsna hemlandet Sverige.

Stefan Gurt har skrivit en rik och underhållande roman som ställer frågor om vad det innebär att vara svensk idag. Satiriska avsnitt samsas med lyriska, grovkornig humor med ömsint medkänsla. Det offentliga svenska hyckleriet gisslas, men bortom det ligger en vemodig undran över hur något som började så pass hyggligt kunde bli så förljuget.

Författare.Stefan Gurt

E-bok

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av Det var en sorts kärlek : roman