En mänsklighet i mänskligheten- Staffan Skott

340 Sidor
bookCoverFor

Beskrivning

Judarna är världens segaste folk. De har bevarat sin judiska identitet genom årtusenden, trots förföljelser, deportationer och folkmord. En mänsklighet i mänskligheten är ett reportage om judenheten. Den reder ut de fragmentariska kunskaper som vi alla tror oss ha om judarna. Och sätter fakta i ett sammanhang.

Det är svårt att föreställa sig ett annat folk om fjorton miljoner människor som haft och har en sådan inflytande på mänsklighetens utveckling. Världsreligionen kristendomen är sprungen ur judendomen, världsreligionen islam vördar Gamla testamentet och dess historiska gestalter som en del av sin lära.

I alla länder där judarna fått samma möjligheter som andra medborgare har de gjort stora insatser i kultur, vetenskap och ekonomi långt utöver vad som skulle motsvara deras andel av befolkningen.

1948 utropades staten Israel. Nu bor sex miljoner judar där. Det är svårt att föreställa sig ett annat land med så liten befolkning som spelar en så enorm roll i världspolitiken.

Är Davidsstjärnan en mångtusenårig judisk symbol? Är bara den som har en judisk mor en riktig jude? Byggde kung Salomo det stora templet i Jerusalem? Härskade hans far David över ett väldigt rike? Är seden med omskärelse av gossebarn medicinskt motiverad?

Svaret på dessa frågor är nej. När det gäller den judiska modern: nja, det är bara en mindre del av judarna som håller stenhårt på den gamla regeln.

Överraskande fakta. Den första kvinnliga rabbinen vigdes till sitt ämbete för mer än trekvartssekel sedan. Tyska krigsmakten hade officiella fältrabbiner i typisk tysk arméuniform. (I första världskriget.) Det har funnits synagogor i Kina.

Detta är ett reportage, överskådligt, underhållande, med det allvar som inte kan undvikas inför många sorgliga delar av denna fyratusenåriga fascinerande historia; men ändå med ett optimistiskt tonfall inför framtiden.

Författare:

Format:

E-bok

Sidor e-bok:

340

Kategorier:

Språk:

Svenska

Utgiven:

2013-02-06

Förlag e-bok:

Norstedts

ISBN e-bok:

9789113051437

© Norstedts (E-bok)