Ett år av vila och avkoppling- Ottessa Moshfegh

Betyg 3.6
8h 52min
241 Sidor
bookCoverFor

Beskrivning

Vald till en av årets bästa böcker av New York Times

»Gnistrande litteratur. Som få andra lyckas Ottessa Moshfegh skildra livet som en trång och smutsig bur, och samtidigt få mig att frusta av skratt.« Johanna Frid, DN

»Ottessa Moshfegh är utan jämförelse den mest intressanta samtida amerikanska författaren.« The New Yorker

Hon har allt. Hon är ung, snygg, smal, hon är nyutexaminerad från Columbia, lever på ett stort arv och har en lägenhet på Manhattan. I New York år 2000 står den moderna världen på sin absoluta topp, allt är tillgängligt, och det gäller att utnyttja dygnets timmar till max. Att sova, i stället för att arbeta eller njuta, betraktas som svaghet. Men samtidigt skrivs sömntabletter ut som godis.
Då bestämmer hon sig - efter att ha fått sparken för sina timslånga tupplurar på jobbet - för att sova bort ett helt år. Kanske är kemisk dvala den enda utvägen ur en speedad samtid? En sak är säker: hennes psykiatriker hjälper gärna till.
Ett år av vila och avkoppling är en skruvad sedeskildring, en undersökning av dygd och och moral i en tid när allt är tillåtet men ingen frihet finns.

OTTESSA MOSHFEGH är en amerikansk författare från New England. Hennes första roman, Eileen, hyllades unisont i pressen, vann en PEN Hemingway Award i kategorin »Bästa debutroman« och nominerades till både Man Booker Prize och National Book Critics Circle Award. Ett år av vila & avkoppling [My Year of Rest & Relaxation, 2018] Ottessa Moshfeghs senaste roman - valdes till en av årets bästa böcker av New York Times.

»En av de bästa böcker jag läst i år.« Sandra Beijer

»Ottessa Moshfegs lysande prosa når nya höjder.« New York Times Book Review

»Ett illasinnat, varmhjärtat mästerverk.« The New York Post

»Årets bästa bok, jag älskade den!« Tovas bokklubb

Författare:
Uppläsare:
Översättare:
Alva Dahl
Format:
E-bok, Ljudbok
Tid ljudbok:
8h 52min
Sidor e-bok:
241
Kategorier:
Språk:
Svenska
Utgiven:
2021-08-25
Förlag ljudbok:
Modernista
ISBN ljudbok:
9789180233606
Förlag e-bok:
Modernista
ISBN e-bok:
9789177817819

Vad andra tycker

Recensioner av Ett år av vila och avkoppling - E-bok, Ljudbok

Mycket bra och passande uppläsning för boken. Själva boken var helt ok och ganska intressant, men man kände sig lite otillfredsställd när den var slut. Lite "jahapp, nu då?". 3/5

Aida

Uppläsare ger boken helt rätt stämning, oc man känner att det är huvudpersonens släpande röst och långa pauser man hör. En bra skildring av hur en period av sorg och depression kan upplevas i vår tid.

Jacob

Avgrund även med humor

Romanen känns tidsenlig, ger ord för en malaise som finns i samtidens press på människan eller snarare på de unga kvinnorna om att vara övernaturligt lyckade, ha en lyckade barndom relationer och liv, medans hela livet och samhället gungar. Innerst inne visar sig livet likna en dålig film. Disillusionerat, känslorna är distanserade, inte på riktigt. På så vis kan känslor hållas på armlängd så de inte drabbar en. I avgrunden möts två vänner, de sanna känslorna svetsar ihop dem men ändå inte. De fyller hål i varandras liv. Gör mig handlar boken om att växa upp och acceptera sig själv sitt liv. trots att den är mörk och mysko då är den ljus. väldigt bilddriven roman, jag hoppas att få se den på film.

Fayruz