Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström

Betyg 4.3
11h 59min
337 Sidor
bookCoverFor

Beskrivning av boken

Den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet

Hon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig. Men Ester Blenda Nordström lät sig aldrig tämjas.

Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken.

Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet.

Men så plötsligt tystnade hennes starka röst. De spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.

I den första biografin om Ester Blenda Nordström berättar journalisten och författaren Fatima Bremmer historien om vad som fick Sveriges modigaste journalist att tappa modet. Med hjälp av tidigare okända brevsamlingar och dagböcker porträtteras en av 1900-talets mest fascinerande svenska kvinnor.

Författare:

Uppläsare:

Format:

Ljudbok
E-bok

Tid ljudbok:

11h 59min

Sidor e-bok:

337

Språk:

Svenska

Utgiven:

2017-11-27

Förlag ljudbok:

Bonnier Audio

ISBN ljudbok:

9789176518403

Förlag e-bok:

Bokförlaget Forum

ISBN e-bok:

9789137143750

Vad andra tycker

Recensioner av Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström -
Ljudbok, E-bok

Mycket bra

Helen

Fantastisk bok, borde finnas med som kurslitteratur i svenska skolor. Förutom att det är en händelserik berättelse så får man lära sig mycket om svensk historia, i synnerhet kvinnohistoria, och om diverse stora världshändelser. En historiebok skildrad genom en enda person - som jag nu tycker jag borde ha känt till innan jag började denna läsning.

Lydia

Den var ganska bra bok

Dagny

Intressant och välskriven historia om Ester Blenda. Rekommenderas varmt!

Catharina