Försök med ett århundrade

Försök med ett århundrade

Beskrivning av boken

"Vid Göran Tunströms död den 5 februari år 2000 låg på hans skrivbord tre mappar med manuskript, ett av dem uppslaget, sannolikt det som bär titeln Hovkapellet Orkestern. De är delar av ett ofullbordat projekt, Försök med ett århundrade, som upptog många år av Göran Tunströms sista tid.

/ --- /

Boken är för mig i sitt nuvarande skick samtidigt ett slags ruin och ett oavslutat bygge. Några strukturer, berättelser står som resta valvbågar, som delvis går in i varandra. Runt om ligger byggmaterial, eller nedrasad sten, färdighuggna stenblock eller fragment av sådana, ritningar, skisser, papper med byggarens reflexioner, också om misslyckande, haveri. Detta är alltså ingen roman, utan en rapport från ett pågående arbete. Men för mig, som läsare, är det också möjligt att se detta kanske omöjliga bygge som en möjlighet, just i sin omöjlighet. Det är min förhoppning och övertygelse att detta materials inneboende styrka och lyskraft ska uppfattas av många och vara dem till glädje."

Ur Göran Sonnevis efterord

Försök med ett århundrade utspelar sig på 1600-talet och under 1990-talets sista år. Det stora materialet, som genomgått en lätt redigering, ger en unik inblick i författarens arbetsprocess

E-bok

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av Försök med ett århundrade