Förväntansångest och katastroftankar kan lindras

Förväntansångest och katastroftankar kan lindras

Beskrivning av boken

Ljudboken har producerats i samråd med leg. läkare, som dessutom är psykiater och leg. psykoterapeut.

Har du någonsin känt dig så orolig för morgondagen att du inte kunnat somna kvällen innan? Kan du, i vart fall i perioder, få en känsla av konstant vaksamhet och osäkerhet? Blir du av och till uppäten av skräck för kommande evenemang och hur de kommer att bli? Kan du uppleva att du tror att du ska dö, eller att du tror att du håller på att bli galen eller att du tror att du kommer att skämma ut dig? Kanske har du upplevt ångest och lever med en rädsla för att ångesten ska komma tillbaka?

Få upplevelser är obehagligare än känslan av att oupphörligen vara ansatt av en ängslan som förlamar kropp och själ.

Förväntansångest innebär att man känner höga nivåer av ångest eller oro inför en framtida händelse eller situation. Ångesten kan avse många olika sammanhang, men ångesten eller oron fokuserar vanligtvis på saker som du inte kan förutse eller kontrollera.

Även om en viss grad av oro för framtiden är vanlig och acceptabel, involverar förväntansångest en överdriven eller försvagande nivå av oro som tenderar att fokusera på negativa resultat. Personer med förväntansångest kan känna sig oroliga i timmar, dagar, veckor eller månader innan en händelse.

Förväntansångest är ingen diagnos i sig, men kan i vissa fall vara symptom på GAD (generaliserad ångest), social ångest, en specifik fobi, panikångest, PTSD (posttraumatiskt stressyndrom), depression eller kronisk smärta.

Alla människor upplever ibland negativt tänkande. För mycket ängsligt tänkande kan dock leda till förväntansångest eller katastroftankar.

Problemet är att när du spenderar för mycket tid på att tänka för intensivt på allt som kan gå fel, blir den berömda kopplingen mellan sinne och kropp överdriven. Dina oroande tankar kan utlösa de faktiska fysiska känslorna som skulle åtfölja dessa olyckliga händelser. Din puls stiger, adrenalinet strömmar in i ditt blodomlopp och din kropp gör sig redo att möta vad den tror är en verklig och aktuell fara.

Och allting finns egentligen bara i din fantasi.

Eftersom katastroftänkande innebär att man idisslar om hemska saker som har en låg sannolikhet att hända, är sådan oro bortkastad negativ energi som urholkar det känslomässiga välbefinnandet.

Nu är det uppenbarligen inte vettigt att säga att du ska sluta förbereda dig för framtida händelser och planera för negativa eventualiteter helt och hållet. Det skulle sannolikt ge dig vissa verkliga svårigheter.

Vad som behövs är ett sätt, ett paket, så att du lugnt kan förhålla dig till alla eventualiteter (bra eller dåliga) som kan uppstå. I detta paket ingår avslappning, förbättrad andningsteknik, att lugna och sakta ner ditt självprat och att ge dig perspektiv på tillvaron.

Och denna guidade självhypnos innehåller just detta paket och tränar ditt undermedvetna att instinktivt lugna ner oroliga tankar om framtiden.

När du kopplar av och lyssnar upprepade gånger på din nedladdning kommer du att märka att du

- upplever att du blir mycket mer avslappnad när det gäller livet i allmänhet
- lär dig hur du tar kommandot över dina känslomässiga reaktioner
- blir mer och mer skicklig på att lugna och tysta oroande tankar
- inte längre är utlämnad till obehagliga känslor
- kan tänka mycket tydligare och mer effektivt på användbara sätt att förbereda dig för kommande evenemang
- kan njuta mer av livet.

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av Förväntansångest och katastroftankar kan lindras

För få betyg just nu