Förvillelser

Förvillelser

Beskrivning av boken

Tomas Weber lider av en livsleda. Han har just avlagt en kandidatexamen i medicin men finner inte motivationen att studera vidare eller ta ett jobb. Istället driver han runt på stadens gator, dricker, betraktar stadens invånare, sitter på café och filosoferar, och förälskar sig. Innan han vet ordet av uppvaktar han två kvinnor på samma gång, Ellen och Märta, och det dröjer inte länge förrän pengarna börjar sina och problemen börjar hopa sig.

"Förvillelser" är Hjalmar Söderbergs debutroman. Boken väckte stor debatt när den ursprungligen publicerades 1895 och beskrivs som dekadenslitteratur.

Hjalmar Söderberg (1869-1941) var en svensk författare, skribent och översättare som anses vara en av 1900-talets största författare i Sverige. Många av hans verk anses vara svenska klassiker, bland annat romanerna "Doktor glas" och "Den allvarsamma leken". Söderberg hade en skarp iakttagelseförmåga, något som speglades i hans författarskap framförallt i hans noveller. Efter hans debut 1895 uppmärksammades han för blandningen av vemod och skärpa, allvar och lekfullhet, melankoli och kvickhet i sitt skrivande, något som utmärker hans verk än idag.

E-bok

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av Förvillelser