Franco : diktator på livstid

Franco : diktator på livstid

Beskrivning av boken

Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde - eller Franco - var en av Europas mest framgångsrika diktatorer under modern tid. Den 1 april 1939 förklarade sig Franco som segrare i inbördeskriget. Sedan behöll han makten till sin död den 20 november 1975.

Men vem var denne blyge general som tyckte om fotboll och film och avskydde frimurare, socialister, kommunister och liberaler? Hur kunde han komma till makten och hur kunde han stanna där så länge?

I denna första biografi om Franco på svenska redogör författaren Roger Älmeberg för hur Spaniens komplicerade historia lade grunden till den långa diktaturen. För att förstå Francos tid vid makten måste man också känna till kolonialkrigen i dåvarande Spanska Marocko - där Franco visade både skicklighet och förslagenhet och snabbt steg i graderna -, Primo de Riveras diktatur på 1920-talet, republiken och inbördeskriget. De många och ofta blodiga uppgörelserna under 1900-talet mellan katoliker, fascister, separatister och anarkister banade på många sätt väg för diktaturen och visar att berättelsen om Franco också på många sätt är berättelsen om det moderna Spanien.

Roger Älmeberg har varit reporter, producent och projektledare på Sveriges Television, kanalchef inom Sveriges Radio samt chefredaktör på tidskriften Från riksdag till departement. Han har även en fil.kand. i modern politisk historia och ekonomisk historia.

Vad andra tycker

Recensioner av Franco : diktator på livstid