Gabriels dag

Gabriels dag

Beskrivning av boken

Gabriel Berggren är 62 år och chef för ett storföretag, Förenade Metall, med huvudkontor på en exklusiv adress i Helsingfors. Han är ingift i den forna ägarfamiljen men uppbär sitt VD-skap på demokratisk grund. Hans hustru Angela är drygt tjugo år yngre och befinner sig i en svår tid. De två kan inte nå varandra och det själsliga avståndet mellan dem ökar efterhand.

Gabriel är några år från pensionsåldern och omgivningen – inte minst delar av hans styrelse – förväntar sig att han ska vara stelnad, idéfattig och mogen att ersättas. Detta får honom att känna sig gammal och ger näring åt känslan av att vara förbrukad.

Utan egen förskyllan görs Gabriel medansvarig i en kedja händelser som leder till utpressning, offentlig skandal och mänsklig tragedi. Han lämnas ensam att utröna omfattningen av sin skuld samtidigt som hans person misstänkliggörs i olika sammanhang.

Gabriel upplever en tid av rannsakan och genomgår återkommande, djupa kriser, vilka förvärras av upprörda konflikter med en ung radikal svåger, Jakob, med anledning av Sovjets inmarsch i Ungern. Gabriels väg korsas också av en kvinna, en avbild av Angela som ung, hos vilken han söker det han vet sig ha förlorat. Gabriels värld vacklar. Andra ställer krav på honom och han ställer krav på sig själv. Han måste fatta ett slutgiltigt beslut.

Gabriels dag tecknar ett insiktsfullt porträtt av en man i brytningen mellan medelålder och ålderdom – på väg ut ur det aktiva livet. Det är en bitvis farsartad, tragisk men också klarsynt roman och självrannsakan och förräderi. Den ingår som en femte fristående del i Jörn Donners romanserie om familjen Anders.

E-bok

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av Gabriels dag

För få betyg just nu