Hans Larsson

Hans Larsson

Beskrivning av boken

När en ny ledamot väljs in i Svenska Akademien är det kutym att den vid tillträdet håller ett tal över sin föregångare. Hans Larsson är Elin Wägners tal till sin föregångare på stol 15, vid högtidssammankomsten den 20 december 1944.

Hans Larsson (1862–1944) var en svensk filosof, professor och författare, mest känd för sina skrifter om intuition och viljans frihet. Han var ledamot av Svenska Akademien mellan år 1925 och 1944. Wägner skildrar i sitt inträdestal Larssons utveckling som person och filosof, från att han var en pojke med studiebegåvning, till att han blev en ung filosof och så småningom en pedagogisk och lärare.

Elin Wägner (1882 – 1949), född i Lund, var journalist, författare och samhällsdebattör samt en av frontfigurerna för den svenska kvinnorättsrörelsen. Under sin livstid skrev hon både noveller, romaner och tidningsartiklar om tidens stora frågor, bland annat fred och feminism. År 1944 blev hon som andra kvinna efter Selma Lagerlöf invald i Svenska Akademien, och mellan år 1937 och 1949 var hon ledamot av Samfundet De Nio.

Författare.Elin Wägner

E-bok

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av Hans Larsson