Hässja : berättelser från en trakt- Åke Smedberg

4h 27min
bookCoverFor

Beskrivning

"Ligg här. I skydd av hässjan, i hödoften. Det kan regna, men varken regnet eller blåsten når dig. Ligg kvar här, i den trånga grottan av hö. Se ut i diset. Byarna av regn som vandrar över åsryggarna. Så klarnande himmel, sjok av sol som kanar över backarna. Och framåt kvällen röken från kallkällor och surdrag som stiger i det mjuka grå ljuset."

Landskapet har alltid haft en central plats i Åke Smedbergs författarskap och det har ofta fått illustrera mellanmänskliga förhållanden och sinnesstämningar. Det vackra dolska skogslandskapet eller fjällmarkens karga ödslighet som blir så enastående åskådliggjort har alltid varit en av de stora njutningarna med att läsa hans böcker och är så också i hans nya bok.

I "Hässja" skildrar Åke Smedberg på en glimrande vacker prosa sin egen uppväxttrakt strax utanför Sundsvall och det egna vuxenblivandet. I förtätade betraktelser väver han samman dokumentation, minnen och fiktion och skapar på så vis en djupt personlig karta över en trakt som rymmer både småbrukarlivets slit och barndomens trolska gömmor. Men det är samtidigt en berättelse om kärlek och smärta, om passion, drömmar, besvikelse, inom en ram av ständigt knappa villkor.

"Hässja" är ett slags fantasifull undersökning, en undersökning av de berättelser som alltid döljer sig i en trakt lika varandra som gråsten. Tills man böjer sig ner, granskar dem, väger dem i handflatan. Berättelserna handlar om den egna familjen men också om andra byinvånare liksom om alla de legender och sagor som finns i en lite avlägsen och åldrad bygd. Boken innehåller också kongeniala bilder gjorda av Åke Smedbergs syster, Kit Alexi.

Författare:

Uppläsare:

Format:

Ljudbok

Tid ljudbok:

4h 27min

Språk:

Svenska

Utgiven:

2016-07-05

Förlag ljudbok:

Bonnier Audio

ISBN ljudbok:

9789176513187