Häxornas försvarare : ett historiskt reportage

- Jan Guillou

Betyg 3.7
13h 5min
324 Sidor
bookCoverFor

Summering av boken

1608 fattade Karl IX ett ödesdigert beslut som kom att innebära ett mer än hundraårigt blodbad. Gamla testamentets lagar och budord blev till gällande svensk lag och alla brott mot denna kom att jämställas med högmålsbrott. Karl IX ville gå kyrkan till mötes, men reformen banade väg för ett legalt massmord av aldrig tidigare skådad omfattning.

Under åren 1668-1676 brändes mer än 300 svenska kvinnor på bål som häxor – oskyldigt dömda, men med lagligt stöd i Andra Mosebok 22:18 ”En trollkona skall du icke låta leva”. Det som började med en liten Älvdalen-flickas fantasier spreds i resten av Dalarna, norrut mot Härjedalen, ned längs Norrlandskusten och nådde till slut Stockholm. Sammantaget vår historias största justitiemord.

Häxprocessernas tid är en oerhört omskriven epok och fortsätter att fascinera. Men allt är inte som vi förletts att tro. Vår bild av händelserna har blivit mer myt och politisk saga än verklighet. Och häxjakten är förvisso den märkligaste följden av Karl IX:s bibliska lag, men antalet dödsoffer överskuggades vida av de som fick sätta livet till för andra sedlighetsbrott, såsom tidelag och barnamord.

I sitt långa historiska reportage följer Jan Guillou spåret från häxornas och tidelags-männens bål ända fram till våra dagars panikvågor kring påstådda massoffer av barn på svarta mässor, ”förträngda incestminnen” och daghem som sägs varit hemliga mötesplatser för våldtäktssekter.

Slutsatsen är inte uppmuntrande: vi tycks aldrig kunna lära av historien. Eller, vi tycks aldrig lära oss att berätta historien begripligt och ocensurerat.

Författare:

Uppläsare:

Format:

E-bok, Ljudbok

Tid ljudbok:

13h 5min

Sidor e-bok:

324

Språk:

Svenska

Utgiven:

2020-01-17

Förlag ljudbok:

Piratförlaget

ISBN ljudbok:

9789164234261

Förlag e-bok:

Piratförlaget

ISBN e-bok:

9789164240187

Vad andra tycker

Recensioner av Häxornas försvarare : ett historiskt reportage - E-bok, Ljudbok

Intressant men något dyster historisk exposé över mänsklig dumhet och flockbeteende, något vi ingalunda kan berömma oss om att ha överkommit i våra dagar.

Pelle

Ok

Ingrid

Riktigt bra

Leeans