Herrarna satte oss hit

Om tvångsförflyttningarna i Sverige

- Elin Anna Labba

Betyg 4.2
3h 34min
102 Sidor
bookCoverFor

Beskrivning

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.

Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia.

Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare.

Författare:

Uppläsare:

Format:

Ljudbok, E-bok

Tid ljudbok:

3h 34min

Sidor e-bok:

102

Språk:

Svenska

Utgiven:

2020-02-17

Förlag ljudbok:

Norstedts

ISBN ljudbok:

9789113105260

Förlag e-bok:

Norstedts

ISBN e-bok:

9789113101781

© Norstedts (Ljudbok)

© Norstedts (E-bok)

Vad andra tycker

Recensioner av Herrarna satte oss hit - Ljudbok, E-bok

En otroligt bra bok, så fantastiskt berättat om en sorglig hemsk berättelse, som än idag fortskrider. Läs/lyssna och betänk på hur vi behandla o behandlar än idag vårat urfolk. Gjorde så ont att lyssna på hur hemskt vårt land körde bokstavligen över alla samer. De hade ingen talan, rent rätts övergreppsskandal från staten. Skulle behövas läsas i skola. Tack för den otroligt bra skrivna boken 😊

Carina

Så viktig. Låt denna bok ingå i kurslitteratur grundskolan

Åsa

Boken behandlar ett problem som fortfarande är aktuellt, men idag med andra befolkningsgrupper.

Roland Linder

Hjärtat brister. Insikten slår hårt hur hög svansföring Sverige har haft internationellt i frågor om mänskliga rättigheter och andra staters brister. Vi borde städa hemma först.

Sara