Historien om Leon - Schindlers yngste arbetare- Leon Leyson

Betyg 4.4
4h 27min
bookCoverFor

Beskrivning

"Jag är en osannolik överlevare. Jag var bara en pojke – jag hade inga kontakter, inga kunskaper. Men jag hade ett trumfkort som överträffade allt annat: Oskar Schindler tyckte att mitt liv hade ett värde. Han tyckte att jag var värd att rädda, även om det innebar att han satte sitt eget liv på spel. Nu är det min tur att göra vad jag kan för honom, att berätta om den Oskar Schindler jag kände."
- - - - - - - - -
Leon var bara tio år när tyskarna invaderade Polen och hans familj tvångsförflyttades till gettot i Kraków. Leons pappa fick arbete på Oskar Schindlers fabrik och lyckades övertala Schindler att låta sonen arbeta vid hans sida. Så gick det till när lille Leon blev nummer 289 på Schindlers lista – den yngste någonsin, och så liten att han fick stå på en trälåda för att nå upp till maskinen han skötte.
Leon Leyson överlevde fasansfulla förhållanden i koncentrations- och arbetsläger. Han berättar sin historia utan bitterhet, med egen röst och unika minnen. Han ger sin personliga bild av Oskar Schindler, mannen i nazistuniform som räddade över tusen liv.

Leon talade sällan om sin bakgrund, men när Spielbergs film Schindler's List gick upp på biograferna började han motvilligt berätta för en journalist. Sedan fortsatte han tala, ända tills han gick bort, dagen efter att bokmanuset var klart.
Författare:
Översättare:
Carina Jansson
Format:
Ljudbok
Tid ljudbok:
4h 27min
Språk:
Svenska
Utgiven:
2018-11-08
Förlag ljudbok:
StorySide
ISBN ljudbok:
9789178656660

© 2018 Storyside (Ljudbok)

Vad andra tycker

Recensioner av Historien om Leon - Schindlers yngste arbetare - Ljudbok

Tack för denna bok, ”Historien Leon Schindlers yngste arbetare”!

Yvonne

Viktig och välskriven bok som skildrar händelser vi aldrig får glömma.

Joel

En av de bästa memoarer från förintelsen som jag har läst, den är välskriven, och uppläsningen är riktigt bra!

Viktoria