Hjärtblad

Betyg 4.2
15h 59min
431 Sidor
bookCoverFor

Beskrivning av boken

Detta är berättelsen om Hulda, som vi får följa från det att hon är ung flicka i armodets och svältårens Malung mot slutet av 1860-talet, till det att hon är en mogen kvinna som gjort sig fri från de band som hennes kön så länge fjättrat henne vid, på väg ut i världen i en nyfödd, modern industristat cirka trettio år senare.

Hulda föds och växer upp under den tid då det var som hårdast i Sverige, svältåren under 1860-talets senare del. Hon sätts tidigt i arbete som "lissgättare", det vill säga att valla traktens kor och getter i skogen och på myrarna en bra bit från byn. När hon blir tillräckligt stor väntar fäbodens slitsamma sommardagar i ur och skur, då det inte bara gäller att ta hand om djuren utan också att ta tillvara allt de ger i form av mjölk, smör och ost.

Så småningom får hon "stå i gången" i kyrkan och bli konfirmerad, anses vuxen och dansa till spelmannens förföriska fiolmusik. Kärleken och åtrån börjar bulta - tillsammans med allt annat som anses farligt för en kvinna. Som så många andra av Dalarnas kvinnor - och män - ger hon sig ut på vandring för att tjäna pengar på att sälja varor av skilda slag i trakter långt från hembygden. Men för Hulda väcks nya tankar till liv; hon vill åt Stockholm, till äventyret. Dit kommer hon också, och där träffar hon andra Malungskullor som ger henne råd. Hon tar tjänst hos ett finare herrskap i Vasastan och väcker sensation, för sin duglighet men också som representant för något exotiskt, ursprungligt och folkligt. Hos herrskapet går det emellertid illa efter ett tag: frun i huset dör och Hulda tar hennes plats men känner sig aldrig riktigt hemma i sin nya roll. Hon vill vidare ut i livet och bryter upp ännu en gång.

Hjärtblad är en roman som med känsla och kunskap skildrar ett gripande kvinnoöde och berättar en historia om Sverige som sällan hörts - dessutom är den en behövlig uppgörelse med myten om den frodiga zornska dalkullan.

Författare:

Uppläsare:

Format:

Ljudbok
E-bok

Tid ljudbok:

15h 59min

Sidor e-bok:

431

Språk:

Svenska

Utgiven:

2018-02-22

Förlag ljudbok:

Earbooks

ISBN ljudbok:

9789186231323

Förlag e-bok:

Norstedts

ISBN e-bok:

9789113024721

© 2010 Earbooks (Ljudbok)

Vad andra tycker

Recensioner av Hjärtblad -
Ljudbok, E-bok

Med spänning och historia får man följa människor i Dalarna under slutet av 1800-talet. Mycket bra.

Mari

Mysig och underhållande bok!

Erika

En oerhört bra bok! Stark, informativ, fängslande. Kunde inte lägga ifrån mig den. Käll fantastisk uppläsare i vanlig ordning. Lyssna!!!

Åsa

Bästa författarspråket

Lena