Hög på hus

Hög på hus

Beskrivning av boken

När bostadsmarknaden svalnar en smula tror kanske vissa att Hemnet-epoken är över. Där tar dom fel. Vi bygger fortfarande alldeles för få bostäder i vårt land och husköpet kommer alltid att vara den största och viktigaste affären i de flesta människors liv. Tre fenomen kan sägas ha präglat det svenska 00-talet mer än några andra: Utförsäljningen av allmännyttan, den historiskt låga räntenivån och framväxten av internet. Toppa det med nästan tjugo års oavbruten konjunkturuppgång och du får prisboom på bostäder, Hemnetknarkare och sjuttiofem olika inredningsmagasin på ICA. Plötsligt skulle allting vara ljust och fräscht.Och bostadskarriären blev viktigare än yrkeskarriären.

Det är nämligen svårt att skrapa ihop till en miljon eller två på triss. Hart när omöjligt att jobba fram samma summa. Men med lite tur och stenhård vilja kan man förvandla en hyrestvåa i Huvudsta till en åttamiljonersvilla på Höglandet i Bromma.

Men det gäller att veta hur en budgivning går till, hur man värderar ett objekt och en adress och hur man får bäst rabatt på bankräntan. Det gäller dessutom att renovera och home-styla med omsorg och att välja rätt mäklare för att skapa största möjliga efterfrågan när man ska sälja.

Hög på hus är en svidande uppgörelse med vår tids ytfixering och statusjakt, men också med en smårutten mäklarkår och utlåningskåta banker. Med självironisk udd levererar Alexander Norén svar på alla frågor som rör utgångspris, auktionsteori, och objektvärdering samtidigt som han också ställer frågan: Vad är det vi går miste om i vår jakt på det perfekta boendet?

E-bok

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av Hög på hus