Huckleberry Finns Äventyr

Huckleberry Finns Äventyr

Beskrivning av boken

Huckleberry Finns Äventyr, originaltitel The Adventures of Huckleberry Finn, är en amerikansk bildningsroman, en äventyrsroman och satir av Mark Twain. Boken gavs ursprungligen ut 1884 och är en klassiker. Den är en fristående fortsättning på Tom Sawyers äventyr. Mark Twain började skriva på den 1876, samma år som den föregående gavs ut och den anses vara ett mycket större verk.

Boken börjar med ett sammandrag av vad som hände i Tom Sawyers äventyr. Den handlar om den fjortonårige pojken Huckleberry Finn från Saint Petersburg i Missouri (en påhittad stad som är inspirerad av Hannibal, Missouri) vars pappa är alkoholist, och hans äventyr på rymmen tillsammans med miss Watsons slav Jim, som också har rymt eftersom han har hört att han ska säljas.

Twain kände till livet på Mississippi eftersom han hade varit lots på floden. Romanen är en protest mot slaveriet och skenheligheten hos kristna.

Eftersom det är Huck som berättar historien så ser vi händelserna genom ett barns ögon. Ernest Hemingway skrev: "All modern amerikansk litteratur kommer från en bok av Mark Twain som heter "Huckleberry Finn"... Det fanns ingenting före, det har inte kommit någonting lika bra sedan dess." Belackare har pekat på Mark Twains satirisering av vitas attityd mot svarta. Twain ansåg att sådana var fel. Boken är skriven på dialekt vilket kan göra engelskan svår för en svensk läsare. Samhällskritiken visas mycket tydligt i boken; Twain använder sig av sina egna erfarenheter. Föregångaren Tom Sawyers äventyr saknade sådan. Boken börjar med en varning: "Personer som försöker finna ett motiv i denna berättelse kommer att häktas; personer som försöker finna en moral i denna kommer att straffas; personer som försöker finna en handling i den kommer att skjutas."

NOTERING: Huckleberry Finns Äventyr är översatt av Tom Wilson och denna översättning gavs ut i Sverige första gången 1906. Texten i både ursprungsromanen och denna översättning skulle idag kallas mycket ”rasistiska” i sitt språkbruk (det flitiga användandet av ordet ”nigger”) och i sin syn på afroamerikaner. Dock ska man läsa romanen med tanken att Mark Twain var en aktiv motståndare mot slaveriet. (Bearbetning; Peter Anneroth).

Mark Twain, pseudonym för Samuel Langhorne Clemens, ( 1835-1910), var en amerikansk författare, reporter och tidningsman.

Han är mest känd för romanerna Tom Sawyers äventyr från 1876 och Huckleberry Finns äventyr från 1884. Förutom romaner skrev han även reseskildringar, noveller och samhällskritiska reportage om samtida korruption och klasskillnader.

Mark Twain kom att engagera sig mot slaveriet och grymheterna under den belgiske kung Leopolds regim i Kongostaten. Han anslöt sig till Kongos reformförbund (Congo Reform Association, CRA) för att arbeta emot övergreppen. För detta författade han bland annat pamfletten King Leopold's Soliloquy. Kampanjen mot grymheterna i landet tvingade kung Leopold att lämna landet och gummihandeln.

Författare.Mark Twain

E-bok

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av Huckleberry Finns Äventyr

För få betyg just nu