I stället för en pappa

I stället för en pappa

Beskrivning av boken

Magnus har inte träffat sin pappa sen han var tre år. Det enda han ser av honom är en postanvisning på 200 kronor som kommer varje månad. Magnus och hans mamma Maria bor tillsammans i en tvåa på Söder i Stockholm. Maria är bra, tycker Magnus, hon är mera som en storasyster, liten och med ljust långt hår. Men så är hon ju bara tjugofem år också.

En dag kommer Leffe och flyttar in hos dem för Maria och Leffe älskar varandra. Leffe är stor och bred och har svart skägg och kan laga mat och baka bullar. Han pratar med Magnus som om Magnus vore hans kompis. Det vore skönt att kunna bräcka av de andra pojkarna med Leffe. Att kunna säja till exempel till Kenneth: ”Leffe hemma hos oss, han har gjort ett bankrån och har två skottsår på vänstra benet.”I stället för en pappa vann första pris i Raben & Sjögrens pristävlan om bästa barn- eller ungdomsbok 1971.

Ur juryns motivering:”… en unik skildring av ett barn i en svår social situation. Det är en spännande och gripande bok med starkt realistiska inslag och präglad av äkthet och ärlighet.”

E-bok

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av I stället för en pappa