Innan jag glömmer- Helene Arkhem, Nina Gunke

Betyg 4.4
4h 44min
bookCoverFor

Beskrivning

Innan jag glömmer är skådespelaren Nina Gunkes personliga och drabbande berättelse om livet före och efter sin alzheimerdiagnos. Hur är det att leva med en demenssjukdom, vem är man när man inte längre minns och hur förändras livet för den drabbade och för de anhöriga?

"Jag står på scenen, Stadsteaterns stora scen. Det sitter 714 personer i publiken och det är dags för min monolog. Plötsligt är det blankt i mitt huvud. Helt blankt. Jag minns inte texten. Det är det värsta som kan hända en skådespelare."

Nina Gunke, känd från många filmer och tv-serier, är bara 52 år när hon drabbas av oförklarliga minnesluckor. "Äsch, det är normalt, jag glömmer också", tröstar vännerna. Men Nina förstår att det inte bara är vanlig glömska. Och det blir värre.

Tretton år senare får Nina diagnosen Alzheimers sjukdom. En obotlig sjukdom som innebär att hjärnans nervceller förtvinar. Hon känner skam, blir deprimerad och isolerar sig. Efter ett år bestämmer sig Nina för att berätta öppet om sjukdomen. Hon vill ta bort skamstämpeln, försöka bromsa sjukdomen och få svar på varför just hon drabbades. Kan hennes livsstil, med mycket stress och lite sömn, vara orsaken?

I sin bok Innan jag glömmer berättar Nina Gunke öppet om sitt liv före och efter diagnosen Alzheimers sjukdom. Det är en personlig berättelse om hur livet förändras av en demenssjukdom för den drabbade och för de anhöriga.

Starkt, ömsint och drabbande berättar Nina om de första tecknen och sina aningar på inspelningsplatsen med tydliga problem att minnas. Sedan följer läkarbesök, utredning och tester och det ödesmättade beskedet. Hur hanterar man ett sådant besked? Kan man fördröja glömskan? Hur gör man upp med det skamfyllda och blottar hemligheten och hur lever man med alzheimer, vem är man när man inte längre minns?

Därefter får vi följa Nina på hennes minnesresa, från barndom och ungdom och den blyga flickan som älskade att spela teater och drömde om scenskolan. Livet på scenen, kändisskapet och hur hon hanterat livet som offentlig person och det privata med äktenskap och barn.

Och livet nu att leva med diagnosen alzheimer och tankar om framtiden. Nina ger också sina bästa råd till andra sjuka och anhöriga.

Nina Gunke, älskad och hyllad skådespelare, har skrivit boken tillsammans med journalisten och författaren Helene Arkhem. Helene har personligt engagemang och erfarenhet av Alzheimers sjukdom, hennes mamma Inger var en av de drabbade. I boken finns även en faktadel, där Sveriges ledande Alzheimerexpert svarar på frågor om sjukdomen.

Nina Gunke är en av Sveriges mest folkkära och kända skådespelare. Hon fick sitt genombrott med rollen som Märta i Hedebyborna 1978 och har sedan dess medverkat i över 50 tv-serier och filmer, bland dem Varuhuset, Skilda världar och Tomtenär far till alla barnen. Nina har även medverkat i många uppsättningar vid svenska teatrar. Hon bor i Stockholm, är gift och har två vuxna döttrar.

Helene Arkhem är journalist och författare med fokus på hälsa och relationer. Hon har skrivit ett flertal böcker bland dem Kärlekens språk och Stora bonusfamiljboken. Helene är även utbildad samtalsterapeut. Hon bor i Stockholm, är gift och har tre barn.
Format:
Ljudbok
Tid ljudbok:
4h 44min
Språk:
Svenska
Utgiven:
2022-10-10
Förlag ljudbok:
The Book Affair
ISBN ljudbok:
9789198698824

Vad andra tycker

Recensioner av Innan jag glömmer - Ljudbok

Klok rörande och viktig

Linda

Fängslande och gripande. Mycket bra information.

Doris Gustafsson

Så Bra bok på flera vis, både upplysande och informativ, och samtidigt sorglig Rekommenderas till alla att lyssna på

Carola

Bra och tydligt uppläst bok. Kan inte låta bli att älska Nina.

Christina

En mycket gripande bok o lyssna på men så fin och nyttig bok har alltid tyckt om Nina en så fin skådespelare önskar dig allt gott Nina o din familj ♥️🌹♥️🌹♥️

Maud

Vilken bra bok. Mycket bra information om sjukdomen Alzheimer. Tack😊

Eva

Gripande ❤

Ingela

Väldigt bra

Inger

En mycket gripande bok! Lätt att lyssna på!

Ann

Nyttig och lärorik bok. Bra med dom "fem fingrarna"!

Carina

Tack Nina

Lena

Första gången sträckläste jag boken! Underbara Nina! Vilket liv med massor av upplevelser, jobb och slit för sina barn. Att även uppleva kärlek med Samuel och stor familj och fina vänner är en viktig nerv i livet! För livet älskar Nina och det lyser igenom! Även kampen o frustrationen när sjukdomen blir mer påtaglig. Skär i mitt hjärta och är så tacksam att Nina skrev denna bok som är så viktig för många. Lyssnade på den och fina Niki läste så innerligt o fint sin mors berättelse. Även efterord av dessa fina,kloka och underbara döttrar vilka jag träffat för några år sedan. Samma ödmjukhet, kärlek och kämpaglöd som sin mor! All kärlek till Er alla❤❤❤

Mia

Upplysande och bra bok bra uppläsning

Kajsa

Jättebra och tänkvärd bok

Jessica

Väldigt gripande

Åse