Instängd: Mina år i sekten Guds barn och hur jag blev fri

Instängd: Mina år i sekten Guds barn och hur jag blev fri

Beskrivning av boken

Jag var 56 år när jag började om från början och försökte bygga upp ett nytt liv. Jag hade ingenting. Ingen inkomst, inget sparkonto, ingenstans att bo. I 40 år hade jag varit medlem i en sekt och offrat allt för att följa mina ledare.

Håvard Lillethun var bara tonåring när han för första gången mötte Guds barn – och en medelålders man när han till slut slet sig loss ur sektens grepp. Under många år levde han instängd i en sluten värld där Guds ord, och ledarnas, var allt som räknades. Där omvärlden sågs som fienden och där man inte fick vara kritisk eller tänka själv. Medlemmarna förväntades ge upp allt, både ägodelar, karriär och familj, för att leva på existensminimum i sektens kollektiv. Man förespråkade fri sexualitet, även med minderåriga, använde sex för att värva medlemmar och satte barnen i särskilda skolor där de uppfostrades åtskilda från sina föräldrar.

Vad är det som får att en människa att välja – och acceptera – en sådan tillvaro? Hur finner man styrkan och modet att bryta sig loss? Och vad händer när man väl lämnat sekten och inser att det bara är början på en livslång process?

Instängd: Mina år i sekten Guds barn och hur jag blev fri är Håvard Lillethuns egen berättelse. Här skriver han personligt om åren i sektens kolonier i Sverige, Norge, Danmark, Nepal, Indien och Thailand, vad som fick honom att lämna Guds barn och kampen för att bygga upp sitt liv på nytt.

LjudbokE-bok

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av Instängd: Mina år i sekten Guds barn och hur jag blev fri