Kvinnor på gränsen till genombrott : grupporträtt av Tidevarvets kvinnor

Betyg 4.3
11h 2min
277 Sidor
bookCoverFor

Beskrivning av boken

Nu med ett nyskrivet kapitel.

1920-talet var en omvälvande tid, inte minst för kvinnorna. Sällan har idédebatten varit livligare än då, sällan har manssamhället utmanats med större skärpa – och entusiasm! I centrum fanns Fogelstadgruppen och kvinnorna runt tidningen Tidevarvet. I vår kulturhistoria är de så gott som glömda. Det är djupt orättvist. De borde vara våra levande samtalspartners. Deras frågor är våra. Hur håller man demokratin levande? Vilken plats har personligheten i politikens kollektiva tankemönster? Vad är vänskap? Vad är kärlek? Vad är meningen med livet?

De som frågade var Elin Wägner, Elisabeth Tamm, Ada Nilsson och Honorine Hermelin. Till kretsen hörde också Emilia Fogelklou, Hagar Olsson, Alexandra Kollontay och Siri Derkert. De var författare, journalister, pedagoger och politiker. De var sökare på alla plan, estetiskt, religiöst, politiskt och privat. De var djärva, dumdristiga, roliga och inspirerande – på samma gång nyktra realister och högspända idealister.

Det mest värdefulla som dessa kvinnor förmedlar genom decennierna är: livsmod. En bristvara i alla tidevarv.

Författare:

Uppläsare:

Format:

E-bok
Ljudbok

Tid ljudbok:

11h 2min

Sidor e-bok:

277

Språk:

Svenska

Utgiven:

2020-12-18

Förlag ljudbok:

Albert Bonniers förlag

ISBN ljudbok:

9789100188863

Förlag e-bok:

Wahlström & Widstrand

ISBN e-bok:

9789146225676

Vad andra tycker

Recensioner av Kvinnor på gränsen till genombrott : grupporträtt av Tidevarvets kvinnor -
E-bok, Ljudbok

En helt underbar bok om kvinnor (och män) under 1900-talets första hälft. Här får man nycklar till många av dåtidens frågor och konflikter men framför allt får man lära känna kvinnorna kring tidskriften Tidevarvet och det är fascinerande bekantskaper! Ulrika Knutson är en skicklig författare - och inläsare!

Kajsa