Svart krabba

- Jerker Virdborg

Betyg 3
7h 28min
bookCoverFor

Beskrivning

Någonstans i ett nordligt land, i en tid som kan vara vår, rör sig fyra män ute på havsisarna. De känner inte varandra, men kriget tvingar dem att tillsammans utföra ett mycket farligt och hemligt uppdrag. I packningen har de varsin kapsel med okänt innehåll som ska lämnas vid en sambandscentral längre söderut. Männen är utsatta för en press som de har svårt att handskas med, och frågan är om de alls kan lita på varandra. Kan de vara mänskliga när den yttre och inre spänningen är nästan omänsklig?

Svart krabba är en berättelse om utsatthet, om tillit, mod och misstro. Romanen har översatts till sju språk, belönades med tidningen VI:s litteraturpris 2002 och nominerades till Sveriges Radios romanpris. Jerker Virdborg debuterade 2001 med novellsamlingen Landhöjning två centimeter per natt och har sedan dess utkommit med ett flertal romaner. Han skriver även filmmanus och tillsammans med Daniel Sjölin har han givit ut romaner under pseudonymen Michael Mortimer.

Författare:

Format:

Ljudbok

Tid ljudbok:

7h 28min

Språk:

Svenska

Utgiven:

2022-03-18

Förlag ljudbok:

Albert Bonniers förlag

ISBN ljudbok:

9789100195311

Vad andra tycker

Recensioner av Svart krabba - Ljudbok

Mycket bra bok.

Charles

Lite för Mystisk.

Boken känns som ett försök till att skriva något i Kafka-stil. Dock faller den lite kort. Anledningen till att Kafkas förvirrande mystik är så gripande är att den sätter läsaren i huvudpersonens skor. Man känner i en Kafka-roman att man vet precis lika mycket som huvudpersonen: dvs ingenting. I denna boken känner man däremot att huvudpersonen sitter på betydligt mer bakgrundsinformation som man som läsare inte delges, detta gör att man känner att man tittar på utifrån och huvudpersonens öde blir oangeläget. Förutom att författaren uppenbarligen glömt bort en del kommando-ord och på något ställe missat att en sergeant är högre i rang än en furir så är boken en mycket bra beskrivning av svensk militär verksamhet. Igenkänningsfaktorn är stor och hela upplägget och det man får veta däromkring framstår som både realistiskt och sannolikt. Det intressantaste med hela boken är hur den behandlar gruppen av unga mäns dysfunktionella dynamik på ett realistiskt sätt.

Anton