Krymplingskortet- Annika Taesler

Betyg 4.5
6h 50min
bookCoverFor

Kommande bok

E-bok: 2023-05-10

Beskrivning

Just när jag vände mig om lutade han sig framåt, andades varm öllukt mot mitt öra.

"Jag måste bara säga en sak", sa han. "Du är alldeles för snygg för att sitta i rullstol!"

Journalisten Annika Taesler var tjugofyra år när hon kastades av hästen, bröt nacken och blev totalförlamad. I "Krymplingskortet" visar hon hur en funktionsnedsättning ger en identitet som påverkar alla delar av livet, inte bara den rent medicinska. Sex, näthat, Hollywoodfilmer, LSS, inspirationsporr, politiska beslut, rädsla, kroppshets: boken täcker högt och lågt, vardagligt och spektakulärt, och blottlägger hur personer med kroppar som går utanför normen fortfarande ses som mindre värda – ibland knappt ens som människor.

Tills nu.

Pdf på källor får du genom att mejla till Bonnier Audio på info@bonnieraudio.se

Författare:

Uppläsare:

Format:

Ljudbok, E-bok

Tid ljudbok:

6h 50min

Språk:

Svenska

Utgiven:

2023-02-10

Förlag ljudbok:

Albert Bonniers förlag

ISBN ljudbok:

9789100801878

Förlag e-bok:

Albert Bonniers förlag

ISBN e-bok:

9789100800499

Vad andra tycker

Recensioner av Krymplingskortet - Ljudbok, E-bok

Denna bok borde vara obligatorisk i skolor o på gymnasiet. NÄR ska förtrycket mot personer med rörelsehinder uppmärksammas? Nu pratas det så lite om det att gruppen inte ens erkänns som förtryckt, dess existens i det allmänna medvetandet finns knappt. Staten och public service har mycket att göra med det, de kan göra så oändligt mycket mer för att synliggöra denna marginaliserade grupp, inte minst SVT, som lyfter fram alla andra marginaliserade grupper utom denna. Boken har humor, det är inte bara tyngd. Men så smärtsamt att läsa ändå emellanåt, för mig som tillhör gruppen hon skriver om. Fin uppläsning, tack Annika för en så viktig bok!

Anna-britta

Alla borde ta del av denna bok. Speciellt alla politiker, LSS handläggare mm. Helt fantastiskt bra bok

Kerstin

Det här ät en av de viktigaste böckerna som skrivits skulle jag vilja påstå. Den är osentimentalt rak och utmanar allas våra föreställningar om vad en kropp och ett liv är och den river ner myndighets-Sverige från dess höga hästar (pun intended)

Veronica

Den här boken tar upp precis allt dom är viktigt om funkofobi, cripteori och maktstrukturer. LÄS!

Linda