Den vita liljan- Elisabet Nemert

Betyg 4.4
15h 36min
bookCoverFor

Beskrivning

Året är 1460. De italienska statsstaterna bekrigar varandra och påven, Sixtus IV, intrigerar för att öka sin makt. I Palermo på Sicilien föds ett flickebarn som får namnet Catherina Gravina. Hennes mor Francesca känner omedelbart att det är något speciellt med den lilla flickan och innan hon dör i sviterna efter förlossningen bönfaller hon svägerskan Anna att ta med sig dottern till Messina, så att hon räddas undan den känslokalle, kvinnoföraktande fadern.

Catherina får en lycklig barndom. Fosterföräldrarna älskar henne som om hon vore deras egen och hon behåller dessutom en sällsam kontakt med den döda modern som leder och beskyddar henne.

Anna och hennes man Antonio ger Catherina en något otraditionell uppfostran. Hon undervisas i allt en adlig renässansdam bör kunna men drillas även i manliga färdigheter. Antonio upptäcker också hennes slumrande konstnärliga begåvning. Vid 19 års ålder är hon en talangfull konstnär, en ypperlig ryttare och en mästare med värjan.

Men när Antonio insjuknar och dör slås Catherinas tillvaro i spillror. Fadern Ludovico bestämmer att det är dags för dottern att gifta sig och säljer henne för ett stycke land. Hennes nyblivne make gör Catherinas liv till ett helvete och misshandlar henne så svårt att hon bara är ett hjärtslag från döden när hon mirakulöst räddas. Men mardrömmen fortsätter och till sist tvingas hon fly. Under falsk identitet och förklädd till man beger hon sig till Florens för att söka sin lycka som konstnär. Av en slump träffar hon Lorenzo de’ Medici, stadens härskare och samtidens störste konstmecenat. Det uppstår en ögonblicklig kontakt dem emellan ...

Läsaren bjuds på en resa genom tid och rum och får lära känna en modig ung kvinna, som vägrar att låta sig kuvas och utmanar rådande normer. Hennes dramatiska livsöde lämnar ingen oberörd.

Författare:

Format:

Ljudbok

Tid ljudbok:

15h 36min

Språk:

Svenska

Utgiven:

2022-02-14

Förlag ljudbok:

Bokförlaget Forum

ISBN ljudbok:

9789137503936

Vad andra tycker

Recensioner av Den vita liljan - Ljudbok

Lika fängslande alla dina böcker 🥰🙏

Ylva

Boken är lite väl lång och det blev lite väl mycket ”gulligull” mitt i allt elände. Förutsägbart.

Bodil

Toppen!!

Susanne Maria

Underbar bok, vackert beskrivna vyer,personligheter, historiskt innehåll.

Boel

En helt underbar bok som vanlig av denna författare.

Åsa

En allmänbildande skildring över samhällsstrukturen under 1600-talets Italien. En historia som inger tilltro till den egna individens kraft, men framför allt värdet av att ha stöd från andra. Jag reflekterar även kring värdet av att stötta varje individs begåvning för att låta den blomma. Historien är så otroligt vackert skriven. Ordvalen är smakfulla och stärker känslan av den tid då händelserna äger rum. Kul med referenser till verkliga personer. Uppläsaren har en fantastisk känsla för frasering. Det är som att sitta och lyssna på en sån där härlig mystisk sagotant som berättar en historia direkt ur huvudet. Berättelse+Uppläsare = Match lade in heaven 🤩

Merja

Ännu en bra bok av Elisabet Nemert! % Marianne

Marianne

En spännande bokoch med bra personbeskrivningar som nästan alla Nemerts böcker är

Anna