Klubben- Matilda Voss Gustavsson

Betyg 4.4
8h 52min
233 Sidor
bookCoverFor

Beskrivning

”Det är en utomordentlig bok. Om det är spänning man vill ha så kan man med fördel läsa den. Dessutom är den välskriven.”

/Leif GW Persson, december 2019

I årtionden hade han omgetts av rykten om övergrepp – den välkände kulturprofilen vars prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien, och där konstnärskap både föddes och dog. Den 22 november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Det inledde en händelsekedja som skulle få en av världens mest anrika kulturinstitutioner att krackelera inför öppen ridå.

I "Klubben" fördjupar Matilda Gustavsson sin undersökning av makten i kulturvärlden och hur långt man kan gå i konstens namn. Hon skriver om tiden kring publiceringen, efterspelet där kulturprofilen döms för våldtäkt och om motsättningarna inom Akademien.

Uppläsare:

Format:

Ljudbok, E-bok

Tid ljudbok:

8h 52min

Sidor e-bok:

233

Språk:

Svenska

Utgiven:

2019-11-20

Förlag ljudbok:

Bonnier Audio

ISBN ljudbok:

9789178273959

Förlag e-bok:

Albert Bonniers förlag

ISBN e-bok:

9789100179878

Vad andra tycker

Recensioner av Klubben - Ljudbok, E-bok

Skrämmande läsning. Om detta må vi fortsätta berätta. Samtalet får inte tystna. Det är slut på förtrycket. Så imponerad av Sara Danius och Sara Stridsbergs agerande, det finns hopp! Så fint att läsa att avslöjandet, me too och alla delade berättelser har gjort tillvaron lättare för de utsatta kvinnorna. Att skammen har lättat.

Rebecka

sjukt bra

Lukas

Viktig.

Jeanette

Spännande.

Linda

En manusförfattare skulle svårligen ha kunnat skriva dessa skeenden för en film eller tv-serie och tittarna skulle inte ha funnit historien trovärdig, men detta är sanningen som grävts fram av en ihärdig och skicklig journalist. Det är nästan omöjligt att förstå att och hur detta kunde ske och jag undrar om något liknade pågår i Sverige idag. Skrämmande tanke.

May

Brutalt.

Niclas

En sann och skakande historia som alla såg men ingen ville se. En läsvärd bok om vänskapskretsen i de finaste rummen. Sexuella övergrepp och den tysta kulturen.

Jila

Viktig bok! Bör läsas av alla som har ett intresse för skeendena bakom metoo-anklagelserna mot Jean Claude Arnault.

Karin

Bra nutidshistoria 👍😊

Camilla

En mycket viktig bok som också är skrämmande. Ibland fick jag göra paus på någon dag för att hämta andan och orka fortsätta

Anette

Man vill spy... Men jättebra skildrat i denna bok! (Bra uppläst också). Man får en bättre översikt och info som man inte hade sedan tidigare.

AP

Så bra bok!

Nasrin

Bra upplösning och tydligt och informativt innehåll

David

Mycket nöje med att lyssna på denna fantastiska röst och säkra uppläsning. Så spännande att läsa/ lyssna på och så otroligt välskriven. Tack !

Gisela

Jag har sträcklyssnat!!

Kerstin