Straff- Ann-Helén Laestadius

Betyg 4.7
14h 25min
Sápmitrilogin
bookCoverFor

Kommande bok

E-bok: 2023-04-23

Beskrivning

Efter den stora succén med ”Stöld” är Ann-Helén Laestadius tillbaka med ”Straff” - en isande vacker och obönhörlig skildring av ett samiskt trauma som gått i arv i generationer.

Det är 1950-tal och renskötarbarnen Jon-Ante, Else-Maj, Nilsa, Marge och Anne-Risten är sju år när de tas från sina familjer och tvingas gå i nomadskola. Tryggheten byts ut mot en skrämmande tillvaro där samiskan är förbjuden, jojken syndig och husmor straffar dem med riset. Föräldrarna vågar inte protestera och de fina herrarna lyssnar ändå inte.

Trettio år senare har de fem valt olika vägar för att överleva, eller åtminstone försöka förtränga. Men så en dag är husmor tillbaka. Går där på gatan som om ingenting hänt. Och det blir uppenbart att ingen har glömt.

”Straff” är en berättelse baserad på verkliga händelser kring ett av den svenska statens största svek mot samerna. Nomadskolan har krossat generationer och lett till språkförlust, skam och brutna familjeband.

Uppläsare:
Format:
Ljudbok, E-bok
Del:

2

Tid ljudbok:
14h 25min
Språk:
Svenska
Utgiven:
2023-01-23
Förlag ljudbok:
Romanus & Selling
ISBN ljudbok:
9789189501720
Förlag e-bok:
Romanus & Selling
ISBN e-bok:
9789189051379

Vad andra tycker

Recensioner av Straff - Ljudbok, E-bok

Ännu en underbart bra bok från författaren. Precis lika bra, intressant och upprörande som första boken i Sapmi-serien. Berör ett ämne som inte kan uppmärksammas nog. Väntar rastlöst på nästa bok. Ville inte att denna boken skulle ta slut. Fint inläst av Katarina Cohen.

Hedvig

Underbar, skrämmande viktig och vacker berättelse!

Katarina