"Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå" : om myter på nätet, fejkade berättelser och vikten av källkritik

- Jack Werner

Betyg 4.1
9h 54min
275 Sidor
bookCoverFor

Summering av boken

En flicka får kvarsittning eftersom hennes mobil pryds av svenska flaggan. Men nyheten är fejk. När Mats får veta det blir han likväl upprörd. ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”, skriver han på Facebook.

Vad gör internet med vår verklighetsuppfattning? Genom att granska påhitt, rykten, legender, propaganda och lögner berättar Jack Werner om nätets påverkan på sanningen och vad vi kan göra för att genomskåda den virala lögnen.

Författare:

Uppläsare:

Format:

Ljudbok, E-bok

Tid ljudbok:

9h 54min

Sidor e-bok:

275

Språk:

Svenska

Utgiven:

2018-04-10

Förlag ljudbok:

Bonnier Audio

ISBN ljudbok:

9789176518816

Förlag e-bok:

Albert Bonniers förlag

ISBN e-bok:

9789100167400

Vad andra tycker

Recensioner av "Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå" : om myter på nätet, fejkade berättelser och vikten av källkritik - Ljudbok, E-bok

En bra och antagligen nödvändig bok sett till hur många glatt sprider osanningar vidare på nätet, men det är tyvärr ingen större läsupplevelse (bättre hörupplevelse då författaren är en fantastisk uppläsare). Skulle funkat bra som handbok på journalisthögskolan. Stundom även ganska mästrande ton mot läsaren trots att författaren också är självkritisk. Många av historierna känns igen och skildras med objektivitet men då och då gör författaren det för alldeles enkelt för sig - som t ex i fallet Soros, där det framställs som om hans mycket tveksamma och dokumenterat skadliga (men lagliga) affärer får carte blanche pga etnicitet, charitywashing samt med förklaringen att ryktesspridning gäller alla internationella affärsmän. Just den storyn kunde gott ha fått utgå. I övrigt görs många bra poänger om dagens debattklimat tillika journalistikens tillstånd.

Artur

Jack Werner när han är som bäst! Fantastiska exempel som påvisar problematiken i spridandet av text och bild och att även välmenade klick kan ge stora konsekvenser.

Emma

Rolig och sjuk!

Väldigt rolig och sjuk fakta! Såklart idiotisk och tragisk med.. Bra jobbat Jack!

Rasmus