Jag heter inte Miriam

- Majgull Axelsson

Betyg 4.5
16h 35min
444 Sidor
bookCoverFor

Beskrivning

När familjen samlas runt Miriams säng för att fira hennes åttiofemårsdag tror de nästan att hon blivit dement.Varför skulle hon annars säga att hon inte heter det som alla vet att hon faktiskt heter? Visst vittnar siffrorna som är tatuerade på hennes vänstra arm om hennes historia. Men det finns en annan sanning. Det är dags att sondottern Camilla får veta. Om Auschwitz och Ravensbruck. Om de mest föraktade. Om Anuscha och Didi. Och om hur människor i det fridfulla Jönköping gick ut för att jaga tattare, tio år efter Kristallnatten.

"Jag heter inte Miriam" skildrar ett gripande levnadsöde. Vi får följa med Miriam på en omtumlande resa från en outhärdlig tillvaro i Ravensbruck till efterkrigstidens Sverige. För att överleva döljer hon sin romska identitet och anpassar sig till en gemytlig tillvaro som hemmafru i femtiotalets Nässjö. Men under den perfekta ytan gömmer sig ett ofattbart mörker som blir allt svårare att trycka undan.

Majgull Axelsson har skrivit ännu en stark och djupt berörande roman. "Jag heter inte Miriam" är en berättelse om rädsla, skam och utanförskap. Om Europas smärtsamma historia och romernas situation i Sverige under efterkrigstiden. En berättelse som får oss att se på vår egen samtid med nya ögon.

Författare:

Format:

E-bok, Ljudbok

Tid ljudbok:

16h 35min

Sidor e-bok:

444

Språk:

Svenska

Utgiven:

2014-03-17

Förlag ljudbok:

Brombergs Bokförlag

ISBN ljudbok:

9789178092918

Förlag e-bok:

Brombergs Bokförlag

ISBN e-bok:

9789173374675

© Brombergs Bokförlag (Ljudbok)

Vad andra tycker

Recensioner av Jag heter inte Miriam - E-bok, Ljudbok

Mycket fin

Ingela

Gillar boken men efter att ha läst själv stämde inte riktigt uppläsaren ihop med de jag kände. Men hon var väldigt duktig!

Hanna

En helt fantastisk bok. En av de bättre jag lyssnat på. Uppläsaren Katarina Ewerlöf gör en fantastisk inläsning. Något att rekommendera till en god vän

Joachim

Välskrivet och med detaljer som nog för långtid etsat sig fast.

Linda