Jag lämnar ekorrhjulet- Åsa Axelsson

Betyg 4.3
4h 33min
130 Sidor
bookCoverFor

Beskrivning

Åsa Axelsson, gymnasielärare med en halvt fungerande tunga och med utmattningssyndrom och en halv doktorsavhandling i bagaget får en helgalen idé: att leva som homemaker (arbeta åt sig själv i sitt eget hem) under ett år. Med start sommaren 2016 skriver Åsa ner sina iakttagelser om livet utan lönearbete, ett liv som visar sig bli betydligt roligare, friskare och rikare än hon någonsin trott möjligt.

Den röda tråden genom berättelsen är familjens ekonomi. Vad ska de spara in på för att kunna leva på en inkomst? Exakt hur mycket sparar de på varje livsstilsförändring? Och vad säger Åsas man och barn om den nya "snålregimen"? Matematiska uträkningar varvas med vardagsnära dialoger mellan familjemedlemmarna, eller mellan Åsa och den perplexa omgivningen som börjar oroa sig över hennes personlighetsförändring. I vårt stressade samhälle verkar det ju lite suspekt med att "välja hemmafrulivet", med mammor som går omkring och strålar i novembermörkret och får den ena insikten och "uppenbarelsen" efter den andra.

Hållplatserna på resan mot en enklare livsstil blir flera konkreta spartips. Däremellan besöker Åsa gamla och nya platser. I Hushållslexikonet från 1950 får hon lära sig att göra upp en "hemmets årsplan". Husmorshandböckerna från 1910-talet beskriver vikten av en "hvilodag" i veckan och en sommar utan att-göra-listor. En avstickare till 70-talet, där Åsa jämför sin mammas arbetsvillkor som lärare med sina, vilket ger perspektiv på vad som är rimligt att kräva av sig själv. Under resans gång finner Åsa så sakteligen balans mellan vila och aktivitet. Balans mellan andras krav och sina egna behov. Balans mellan hennes mans fri-tids-konto och sitt eget. Även på bankkontot råder märkligt nog balans. Åsa konstaterar att hennes lönearbete tidigare tycks ha skapat utgifter för familjen, inte sparat.

Den här boken är roande, informativ och tankeväckande. Den är också provocerande - varför ska man inte jobba? Den presenterar ett alternativ till de vanliga svenska lösningarna (Linas matkasse, antidepressiv medicin och skilsmässa) som bot på överbelastning och otillfredsställelse i vardagen. En bok för alla som går omkring med en konstant känsla av att något är fel trots att vi har "allt".

Författare:

Uppläsare:

Format:

E-bok, Ljudbok

Tid ljudbok:

4h 33min

Sidor e-bok:

130

Språk:

Svenska

Utgiven:

2019-05-17

Förlag ljudbok:

Norstedts

ISBN ljudbok:

9789113100388

Förlag e-bok:

Norstedts

ISBN e-bok:

9789113093291

© Norstedts (Ljudbok)

© Norstedts (E-bok)

Vad andra tycker

Recensioner av Jag lämnar ekorrhjulet - E-bok, Ljudbok

Lättläst med en inblick hur det kan se ut i en svensk familj. Ger inblick till ett alternativ levnadssätt. Men får ändå bara ett medelbetyg av mig. Intressant och ändå ointressant emellanåt.

Carina

Ok

Weronika

Otroligt rolig bok, men framförallt så ger den en rejäl tankeställare - vad är viktigt här i livet? Älskar Åsas sätt att uttrycka sig i skrift, läste ut boken på 3 dagar (jag har dessutom småbarn!) det säger mycket.

Sanna

Har lite svårt att känna igen mig då hon och jag har väldigt olika livssituationer, men boken gav ändå vissa insikter och vissa tips var definitivt värdefulla.

Alexandra

Mycket inspirerande bok hur man kan ställa om sitt liv stressa minde. Hög igenkänningsfaktor om man själv lever med utmattningssyndrom.

Tove

Öppnar ögonen

Linus

Tänkvärt!

Sara

Lyssna och lär.

Pia

Mycket tänkvärd och bra bok.

Karin

Det är uselt ljud!

Anna

Mycket tänkvärt

Carina

Gav mycket eftertanke🤔

Elisabeth

Läs

Boken väcker många tankar om vardagspusslet som så många av oss drabbats av.

Nina

Mycket tankeväckande om alla de måsten som vi blivit lärda tro på som sanningar.

Urban

Jättebra bok

Carla