Knaster – medvetandets gåta och illusionen av ett jag- Pontus Wasling

Betyg 4.6
11h 21min
bookCoverFor

Beskrivning

Den blöta klump som är vår hjärna väger knappt ett och ett halvt kilo och utgör två procent av kroppsvikten. Ja, och lite mindre hos en tidigare ledamot i Franska akademien, som det ska visa sig i hjärnforskaren Pontus Waslings bok och neurologiska upptäcktsfärd i jakten på vårt jag. Och ändå är det som vår hjärna åstadkommer ett av de största mysterierna i universum: vårt medvetande och vår uppfattning om oss själva som varelser med personlighet, känslor och uppfattningsförmåga.

Pontus Wasling tar sig an denna gåta med både vetenskaplig nit och en stor portion allmänmänsklig nyfikenhet, genom fallbeskrivningar ur verkligheten och med vetgiriga utflykter i forskningsrön såväl som i litteraturhistorien och filosofin. Och inte minst tar han sig för att undersöka sitt eget medvetande på högst konkreta och ibland rent flytande sätt. Det är nämligen ingen liten utmaning att förstå hur det mänskliga medvetandet fungerar.

Vissa säger att vårt medvetande är den största gåtan som återstår att lösa. Andra tror att det aldrig kommer att gå att förstå vad det är. Några påstår tvärtom att problemet redan är löst. Kan det vara så att vi inte kommer längre än till konstaterandet att det bara är en serie knastrande impulser i den där blöta klumpen vi bär omkring på?

För västerlandets filosofer har medvetandet länge varit så självklart att det inte ens har varit en intressant fråga förrän ganska nyligen, samtidigt som tänkare i andra delar av världen sedan länge har varit intresserad av detta problem.

Pontus Waslings syfte är inte bara att försöka ge oss svar, utan framförallt att utmana våra mest grundläggande föreställningar och åsikter om vad vi egentligen är. Tillsammans med Sveriges mest nyfikne neurolog får du chansen att vackla i dina mest grundläggande uppfattningar och intuitiva sanningar om dig själv och världen du befinner dig i. När du slår igen Knaster är det till exempel inte helt säkert att du längre tror dig ha ett fast och enhetligt jag …

”Att sätta ord på vad ”knastret” av de elektriska signalerna i hjärnans nervceller faktiskt är kapabelt till (och inte) är sannerligen inte lätt, men det är en uppgift Wasling tar sig an med stor entusiasm. Boken har ett högst informativt innehåll samtidigt som den är omsorgsfullt mottagarmedveten och populariserat skriven. Personliga händelser ur Waslings yrkesliv varvas med ögonöppnande forskning. Det görs djupdykningar i hårdkokta vetenskapliga fallstudier såväl som i fantasikittlande filosofiska resonemang. Resultatet är en mycket inspirerande och mångfasetterad upptäcktsfärd i jakten efter vårt jag. Sannolikt är frågorna fler efter att boken lästs kontra före – men på ett bra sätt. Helhetsbetyg: 5.”
Bibliotekstjänst

Författare:
Uppläsare:
Format:
Ljudbok
Tid ljudbok:
11h 21min
Språk:
Svenska
Utgiven:
2022-04-12
Förlag ljudbok:
Volante
ISBN ljudbok:
9789179652241

Vad andra tycker

Recensioner av Knaster – medvetandets gåta och illusionen av ett jag - Ljudbok

Välgenomarbetad bok. Författaren tar upp många intressanta frågor och presenterar mycket kunskap. Han gör många intressanta kopplingar mellan hjärnan och olika fenomen och mänskliga företeelser. Mycket intressant och lärorik!

Andrea

Så spännande

Catarina

Tankeväckande, faktaspäckat om medvetenheten och själen. Dessutom humoristisk och fint uppläst av författaren själv.

Urban

En helt otrolig bok. Rekommenderas 🌟🌟🌟🌟🌟 Skriven av en psykiatriker, läs den så förstår ni. Så mycket kunskap och nyfikenhet och han får ihop den röda tråden. Djupt imponerande!

Ingvor

Så spännande

På ett oerhört fascinerande sätt tas man in i hjärnans inre utan ett krångligt medicinskt språk. Rekommenderas varmt!

Carita

Så spännande och djup bok. Jag höll på att drunkna i den. En bok som nästan ger existentiell svindel. Jag kommer att behöva lyssna på den ett par gånger till för att kunna ta in allt.

Per Almquist