Knutbykoden
    
Dela boken    
Helge Fossmo berättar med egna ord om morden i Knutby
»I Helge Fossmos berättelse framträder en bisarr och kuslig Knutbyvärld. En mycket spännande bok.« Smålandsposten
»En unik och skrämmande läsupplevelse.« Helsingborgs Dagblad
I januari 2004 mördas en kvinna brutalt i ett litet svenskt samhälle, och hennes granne förs till sjukhus med livshotande skador. Under de följande månaderna rullas ett osannolikt svartsjukedrama upp i medierna – det så kallade Knutbydramat – där otrohet vävs samman med maktbegär och en blind vilja till lydnad inför Gud.
Knutbykoden bygger på en lång rad samtal som Eva Lundgren fört med den livstidsdömde pingstpastorn Helge Fossmo på Kumla-fängelset.
Att Fossmo var en av de ansvariga för händelserna stod bortom alla tvivel, men i samtalen och under sitt arbete med rättsprotokoll och opublicerat material började Lundgren ana ett mönster, något som fattades i mediebilden och som måste blottläggas för att vi ska kunna förstå det som skedde i Knutby. Detta mönster kallar hon »Knutbykoden«.
Eva Lundgren född 1947 i Norge, är genusvetare och författare. Mellan 1993 och 2011 hade hon en professorstjänst i sociologi vid Uppsala universitet, med särskild inriktning på kvinnoforskning vid Avdelningen för samhällsvetenskaplig genusforskning.
»Omskakande läsning som stämmer till eftertanke.« Dala-Demokraten
»Jag har inte blivit så fängslad av en bok sedan Stieg Larssons trilogi.« Bergens Tidende
Visa mer