Kollaps

Livet vid civilisationens slut

Betyg 4.2
8h 23min
251 Sidor
bookCoverFor

Beskrivning av boken

Att civilisationer kommer och går är knappast ett kontroversiellt på stående. Romarriket och mayaimperiet är populära historiska exempel. Men att vår egen industriella civilisation har ett bäst före-datum – det är svårare att acceptera.
Likväl genomsyras ”Kollaps” av detta faktum. Genom att titta på såväl nutid som historia försöker David Jonstad ge en bild av vad som får en civilisation på fall. En av de huvudsakliga orsakerna tycks vara komplexitet. Ju större komplexitet, desto större risk för kollaps.
Tre grundpelare bär upp den industriella civilisationen: energi, ekologi och ekonomi. Det är storheter som kännetecknas av stor komplexitet och som dessutom är tätt sammanbundna med varandra. När den billiga fossila energin som hållit igång systemet börjar sina, när den ekonomiska tillväxten inte längre ångar på och när klimatet hettas upp är resultatet en kollapsartad krutdurk.
Det är skrämmande: Vi måste anpassa oss till en värld utan överskott på billig energi, med lägre levnadsstandard och hårdnad konkurrens om resurserna. Men också hoppfullt: Människan är anpassningsbar och har genom historien visat upp en enastående förmåga att genom samarbete, kreativitet och solidaritet skapa goda liv även i svåra tider.

Författare:

Uppläsare:

Format:

E-bok
Ljudbok

Tid ljudbok:

8h 23min

Sidor e-bok:

251

Språk:

Svenska

Utgiven:

2020-05-11

Förlag ljudbok:

Ordfront

ISBN ljudbok:

9789179456733

Förlag e-bok:

Ordfront

ISBN e-bok:

9789174411058

© Ordfront (Ljudbok)

© Ordfront (E-bok)

Vad andra tycker

Recensioner av Kollaps -
E-bok, Ljudbok

Författaren säger det som ingen vill höra och pekar på det som ingen vill se. Mycket läsvärd

Jenny

Ett riktigt sömnpiller.

Magnus