Konsulterna : kampen om Karolinska

Betyg 4.3
11h 11min
336 Sidor
bookCoverFor

Beskrivning av boken

NOMINERADE TILL STORA JOURNALISTPRISET & GULDSPADEN

Konsulterna är berättelsen om hur ett nytt oprövat vårdkoncept -- värdebaserad vård -- infördes på Sveriges största universitetssjukhus, med hjälp av bolaget Boston Consulting Group. Trots enorma protester från sjukhusets anställda.

Värdebaserad vård, lovar BCG, ska revolutionera hela sjukvården och göra Karolinska till en världsomtalad pionjär. Men efter en rad avslöjanden om enorma fakturabelopp och misstänkta intressekonflikter avslutar sjukhuset samarbetet med konsulterna. Karolinska tvingas hantera hål i budgeten, massflykt av anställda och patienter som dör i växande operationsköer.

När journalisterna Anna Gustafsson och Lisa Röstlund börjar nysta i trådarna kring konsultbolaget visar det sig snart att även andra värden än svenska patienters står på spel. Intressena i värdebaserad vård sträcker sig långt bortom landets gränser och in i såväl läkemedelsindustrin som forskarvärlden. Och längre in i maktens korridorer än vad någon kunnat ana.

»Genom envist grävande blottade de ödesdigra beslut, bristande fakturahantering och jäv på ett av världens dyraste sjukhus.«
-- Stora Journalistpriset

Uppläsare:

Format:

E-bok
Ljudbok

Tid ljudbok:

11h 11min

Sidor e-bok:

336

Språk:

Svenska

Utgiven:

2019-06-19

Förlag ljudbok:

Mondial

ISBN ljudbok:

9789188919922

Förlag e-bok:

Mondial

ISBN e-bok:

9789188919373

© Mondial (Ljudbok)

© Mondial (E-bok)

Vad andra tycker

Recensioner av Konsulterna : kampen om Karolinska

Skrämmande

Katarina

Relevant bok för alla som arbetar i vården. Obegripligt hur ansvariga låtit patienter dö för att sko sig själva

Jenny

Sjukt intressant och skrämmande. Inte förvånad dock, lever utomlands med privat, obligatorisk försäkring. Kostar en del men när jag blir diagnostiserad med bröst cancer tog det två (2!) veckor innan jag opererades. Kan ringa upp min husdoktor och få tid direkt. Vid Akut ärende, typ urinvägsinfektion går jag dit, kissar, väntar på att doktorn är mellan patienter och så skriver han ut meds direkt. Har t.o.m. medicin hemma ifall att jag drabbas igen. Jävla inkompetenta politiker som åker kors och tvärs för ”studie besök”. Vilket jävla skämt.

Malin

Vilken research! Skrämmande läsning.

Madeleine